Ρεπορτάζ της Νεκταρίας Ψαράκη

Το 2020 η οικογένεια του Βασίλη Μάγγου μαζί με τη δικηγόρο Άννυ Παπαρρούσου προχώρησαν σε μήνυση κατά των αστυνομικών που εμπλέκονται τόσο με τον ξυλοδαρμό του Βασίλη έξω από τα Δικαστήρια, όσο και με τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Βόλου. Αυτή η μήνυση απορρίφθηκε με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.

«Τότε απέρριψαν τη μήνυση μας. Οι Αρχές προχώρησαν σε ένα τέχνασμα: έκαναν μία αυτεπάγγελτη δίωξη επιλέγοντας χαμηλότερα αδικήματα – αυτό της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που αποτελεί αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου – και μάλιστα για τρεις μόνο αστυνομικούς, για να κλείσουν την υπόθεση. Πλέον οι κατηγορίες είναι κακουργηματικές και αφορούν όλους τους αστυνομικούς που εμπλέκονται – συνολικά έξι αστυνομικούς, τέσσερις των ΟΠΚΕ και δύο της ασφάλειας, ενώ νωρίτερα η δίωξη είχε περιοριστεί σε τρεις», εξηγεί η κ. Παπαρρούσου στο TPP.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε διότι όπως είχαν δικαίωμα, προσέφυγαν κατά της διάταξης αυτής ενώπιον της εισαγγελέας Εφετών Λάρισας η οποία έκανε εν μέρη δεκτή την προσφυγή της οικογένειας και διέταξε να γίνει περεταίρω ανάκριση για διερεύνηση τέλεσης αδικημάτων πολύ σοβαρότερων, όπως είναι τα βασανιστήρια, η έκθεση, η επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά όλων των αστυνομικών οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε αυτά τα περιστατικά.

Πράγματι, ακολούθησε η ανάκριση και το αποτέλεσμα ήταν να απαγγελθούν κατηγορίες κατά έξι αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας για τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

1) των βασανιστηρίων κατά συναυτουργία και κατά συρροή

2) της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή

3) της έκθεσης κατά συναυτουργία και

4) της παράνομης κατακράτησης κατά συναυτουργία. (Η κατά συρροή κατηγορία αφορά τους τέσσερεις πρώτους).

Όπως ανέφερε η κ. Παπαρρούσου στο TPP: «Αξιολογήθηκαν όλα τα στοιχεία, οι μαρτυρικές καταθέσεις που υπάρχουν στη δικογραφία και προφανώς όλα τα δεδομένα, διότι στην πρώτη φάση δεν είχε διερευνηθεί τίποτα και προέκυψε ότι εμπλέκονται και μάλιστα βαρύνονται με την τέλεση αυτών των αδικημάτων».

Όπως αναφέρεται στη Διάταξη, «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων για τις πράξεις που κατηγορούνται, εκ των οποίων η πρώτη είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί η εμφάνισή τους στο ακροατήριο του Δικαστηρίου, επιβλήθηκαν εις βάρος τους περιοριστικοί όροι ήτοι: 1) απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα και 2) την παροχή εκ μέρους τους εγγυοδοσίας ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού».

Οι ενδείξεις ενοχής αναφέρονται στα πραγματικά περιστατικά: τι ακριβώς έκανε ο καθένας την κρίσιμη στιγμή. Ωστόσο τα ίδια αδικήματα βαραίνουν όλους τους αστυνομικούς με τον ανακριτή Βόλου να βλέπει ίσες ευθύνες τόσο για τον βασανισμό, όσο για την επικίνδυνη σωματική βλάβη, την έκθεση και την παράνομη κατακράτηση.

«Οι κατευθύνσεις που έδωσε η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας εισακούστηκαν από τον ανακριτή Βόλου και πιστεύουμε ότι και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα επικυρώσει αυτές τις κρίσεις. Υπήρχε επιπλέον ανακριτικό υλικό το οποίο δεν ελήφθη υπόψη κατά τη δίωξη που ασκήθηκε κατά των αστυνομικών στο Μονομελές. Δεν ελήφθη υπόψη ακριβώς για αυτό. Για να περιχαρακωθεί. Γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια. Μένει να κριθεί ότι και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου  συμφωνεί με τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί και σε αυτή την περίπτωση θα παραπεμφθούν σε δίκη. Η απόφαση αναμένεται να παρθεί τους επόμενους μήνες. Εν μέρει δικαίωση, διότι έχουμε ακόμη δρόμο. Είναι μία καλή εξέλιξη», καταλήγει η κ. Παπαρρούσου.

Γιάννης Μάγγος: «Θετική εξέλιξη, κτήμα των αγώνων όλων μας – Εγώ όμως δεν μπορώ να χαρώ…»

Το TPP συνομίλησε με τον Γιάννη Μάγγο, πατέρα του Βασίλη, ο οποίος έκανε και γνωστή την είδηση της ανατροπής στην υπόθεση. Αποδίδει τη θετική εξέλιξη στη συνολική προσπάθεια τεσσάρων ετών τόσο της οικογένειας, όσο των δικηγόρων αλλά και της κοινωνίας και του κινήματος που στηρίζει την υπόθεση.

«Είναι μία υπόθεση δίκαιη που από την πρώτη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί ντοκουμέντα αδιαμφισβήτητα παρά τις προσπάθειες να αποσιωποιηθούν. Υπάρχουν το πόρισμα του Συνηγόρου του πολίτη, υπάρχει η διάταξη της εισαγγελέως Εφετών Λάρισας και πιο πριν υπήρχαν τα βίντεο και οι φωτογραφίες, ο φάκελος του νοσοκομείου που δείχνει ότι το παιδί μας χτυπήθηκε.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μία θετική εξέλιξη. Ο ανακριτής κατηγορεί τους αστυνομικούς για κακουργηματικές πράξεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα όπως είπα και δικό μας, και των δικηγόρων μας, και του κινήματος αλλά θα πρέπει να προσθέσω εδώ και των δημοσιογράφων που αναζητούν την αλήθεια και από την πρώτη στιγμή στήριξαν τη δίκαιη υπόθεσή μας όπως και τις άλλες που ταλανίζουν αυτή την εποχή», αναφέρει.

Το τι θα συμβεί στο δικαστήριο και αν θα οδηγηθεί η υπόθεση σε ακροαματική διαδικασία ακόμη παραμένει άγνωστο αλλά ο Γιάννης Μάγγος πιστεύει ότι η δικαιοσύνη μετά από όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα δείξει τα αντανακλαστικά που πρέπει. Ωστόσο, όπως ο ίδιος αναφέρει, παρόλο που είναι μία θετική εξέλιξη, δεν μπορεί να χαρεί.

«Εγώ δε χαίρομαι για αυτό. Εγώ πια και η οικογένειά μου δεν περιμένουμε τίποτα. Όμως θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη ούτως ώστε κάποια στιγμή να σκέφτονται ότι δεν μπορούν να ενεργούν κατά αυτόν τον τρόπο. Η βία πρέπει να σταματήσει. Είναι αλόγιστη η αστυνομική βία. Είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω της αστυνομικής βίας», είπε.