Η συνεδρίαση και η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, όμως, η διαδικασία μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις, καθώς όπως γράφει η «Αυγή», αυτοδιοικητικοί της Νέας Δημοκρατίας εκδήλωσαν τις διαφωνίες τους, με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να αποφασίσει αναβολή προς αποφυγή άλλης μίας εσωτερικής κρίσης. Σήμερα Δευτέρα (13/3) ο Κώστας Σκρέκας αναμένεται να έχει συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να βρεθεί χρυσή τομή.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ , και συγκεκριμένα ο Γιώργος Δήμτσας πρόεδρος του Σωματείου Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εξήγησε γιατί τα όσα κάνει η κυβέρνηση με το νερό δείχνουν ότι το πάει για ιδιωτικοποίηση.

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι οικολόγοι πράσινοι και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο που αφορά στο νερό και που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων με σκοπό την ορθολογική ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ιδίως ως προς την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγησή τους.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων «την επόμενη της τραγωδίας στα Τέμπη κατατέθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων.
Συνολικά, το νομοσχέδιο έχει 263 άρθρα, ένα από τα οποία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο πλαίσιο αυτό, αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία μεταφέρεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων).
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες το ΥΠΕΝ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τρία νομοσχέδια με σημαντικότατες ρυθμίσεις για τα νερά, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή δημοκρατία, τα απορρίμματα, την χωροταξία και πολεοδομία, τα λατομεία και μεταλλεία και την ενέργεια και μάλιστα με ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου διότι το νερό είναι δημόσιο-κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και όχι εμπόρευμα. Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης δεν είναι δυνατόν να παρέχονται από φορείς κοινής ωφέλειας κατά τρόπο μονοπωλιακό. Η κυβέρνηση, για άλλη μία φορά αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα, έχουν αποτρέψει έως σήμερα την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και προσπαθεί με το προτεινόμενο νομοσχέδιο που είναι αμφίβολης συνταγματικότητας, να υλοποιήσει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης.
Προτεραιότητα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και τελικά το περιβάλλον».