Συγκεκριμένα, το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο παραπέμφθηκαν οι φοιτητές, ώστε να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, με τις κατηγορίες της διατάραξης ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και της απείθειας, ανέβαλε την υπόθεση για τις 26 Νοεμβρίου κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα, λόγω κωλύματος των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι από 19 έως 30 ετών, μεταξύ αυτών 31 άνδρες και 18 γυναίκες, είχαν ήδη αφεθεί ελεύθεροι από την πρώτη αναβολή, που είχε δοθεί απουσίας μαρτύρων. Μέλη φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους 49 φοιτητές.

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εισέβαλαν το Σάββατο 16 Μαρτίου στους χώρους του πανεπιστημίου στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και προχώρησαν σε αθρόες προσαγωγές με βίαιο τρόπο, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

«Είναι η τρίτη εκκένωση στη σειρά κατειλημμένης σχολής μετά από δύο μήνες αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Μάλιστα αυτοί οι δύο σύλλογοι, Γεωλογίας και Φυσικού συνεχίζουν τον αγώνα ακόμα και αν έχει ψηφιστεί ο νόμος επιλέγοντας να καταλάβουν την σχολή τους. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν. Το πανεπιστήμιο ήταν, είναι και θα παραμείνει άσυλο στο οποίο έχουν συλλογικοποιηθεί πολλές αρνήσεις και καταφάσεις. Αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί ταξικό κόφτη για την κοινωνική βάση. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα άσυλο αγώνα και ελευθεριών και γενικότερα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας» ανέφεραν οι φοιτητές σε κείμενό τους στο infolibre, μετά τη σύληψή τους.