Όπως ανέδειξε σε χθεσινό της άρθρο για το TPP η Λαμπρινή Θωμά, ο Βαρνάβας συνελήφθη στις 17 Νοεμβρίου 2020, καθώς «είχε εκδοθεί κυπριακό ένταλμα σύλληψης, με αστείες κατηγορίες – ουσιαστικά που τον εμπλέκουν, μεταφέροντας μέρος του εις βάρος της συζύγου του κατηγορητηρίου σε αυτόν».

Η σύζυγός του Μαρία Εφίμοβα, πρώην εργαζόμενη της Μαλτέζικης τράπεζας Πιλάτος (Pilatus) που υπήρξε μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και άνθρωπος-κλειδί στην αποκάλυψη της διαφθοράς, στην οποία εμπλέκονταν ένα μεγάλο κομμάτι της μαλτέζικης ελίτ, με πρώτο τον πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ, υπόθεση που διερευνούσε η δολοφονηθείσα ρεπόρτερ Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία.

Η Μαρία Εφίμοβα κατέθεσε υπό όρους ανωνυμίας, την υπόθεση, οι οποίοι όμως δεν τηρήθηκαν από το ίδιο το εισαγγελικό γραφείο. Όταν η ίδια παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας προστασία, οι Ελληνικές Αρχές την συνέλαβαν διαπιστώνοντας ότι εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης εναντίον της, για ακολουθήσει και η σύλληψη του συζύγου της.

Τον Ιούνιο του 2018 ο Άρειος Πάγος έλαβε την ιστορική απόφαση να μην εκδοθεί ούτε στη Μάλτα, αλλά ούτε και στην Κύπρο. Ήταν μια στιγμή εξαιρετική και σημαντική για την Ελλάδα, που έδειχνε ότι σέβεται το θεσμό των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) και τους προστατεύει.

Η απόφαση όμως κάλυπτε μόνον την ίδια την κα Εφίμοβα. Αφού, λοιπόν, δεν μπόρεσαν να χτυπήσουν αυτήν, χτύπησαν την οικογένειά της.