Νέα μέτωπα άνοιξε η τρόικα στη σημερινή διπλή συνάντηση με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών.
 
Σε ερώτηση για το αν η τρόικα δεν δέχεται την εισπραξιμότητα της νέας πρότασης για το φόρο ακινήτων, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. «Υπάρχει ‘φασούλι’ από το φόρο», είπε χαρακτηριστικά.
 
Σύμφωνα με άλλες πηγές η τρόικα υπολογίζει την τρύπα της νέας πρότασης όχι στα 250 εκατ. ευρώ αλλά στα 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα φαίνεται ότι θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία εντός της εβδομάδας από την Αθήνα και θα επιστρέψει τον Δεκέμβριο, κάτι που αν συμβεί καθιστά πολύ δύσκολη ως αδύνατη την εκταμίευση δόσεων το 2013 και παραπέμπει το θέμα σε νέες διαβουλεύσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2014.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση υπολογίζοντας τα αναγκαία μέτρα για να κλείσει το κενό του 2013 στα 1,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων ελάχιστα είναι «πραγματικά μέτρα» καθώς στην πλειονότητα τους στηρίζονται στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το κλίμα στη συνάντηση ήταν κακό, αποκάλυψε όμως ότι η τρόικα ήγειρε θέμα και για τον φόρο ακινήτων, για τον οποίο εκτιμούν ότι η απόκλιση από τον εισπρακτικό στόχο δεν θα είναι 250 εκατ. ευρώ, αλλά μεγαλύτερη, κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Ζητά λοιπόν την εύρεση ισοδύναμων μέτρων, περίπου 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά.
 
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο Γ.Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νέες εξελίξεις.
 
Οι σοβαρές διαφωνίες που εγείρουν οι τροϊκανοί σε ό,τι αφορά το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, σχεδόν ακυρώνουν την όποια ανακούφιση από τη διαφαινόμενη σύγκλιση σε κάποια νούμερα, όπως για παράδειγμα το ύψος των μέτρων που χρειάζεται προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. 
 
Για τα περισσότερα από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση η τρόικα υποβιβάζει την απόδοσή τους, ενώ κάποια τα απορρίπτει ζητώντας αντικατάστασή τους. 
 
 

Δεν τα βρίσκουν για πλειστηριασμούς

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το ζήτημα της άρσης των πλειστηριασμών αφορά τόσες χιλιάδες κόσμου που είναι πιθανόν η επιμονή της τρόικας στην άνευ όρων ξεπάγωμά τους να τη ρίξει.

Και ως εκ τούτου στη σημερινή συνάντηση που είχε με την τρόικα ο Χατζηδάκης παρέπεμψε τους επικεφαλής των κλιαμκίων στις κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ζήτημα, υπονοώντας σαφώς ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Πλειστηριασμοί και δημοσιονομικό κενό για το 2014 είναι τα θέματα που έθεσαν την Δευτέρα και θα συνεχίσουν να θέτουν καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, τουλάχιστον έως και την Πέμπτη ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού, στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.

Στο υπουργείο Οικονομικών, τη Δευτέρα, έγιναν δύο συναντήσεις και τέθηκαν ζητήματα εφ΄ όλης της ύλης , σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, με κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν πως  «έχουν πάρα πολύ δρόμο ακόμη», αναφερόμενοι στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επισκέφτηκε η τρόικα, και σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου έθεσε ζήτημα  ενδεχόμενου ρήγματος στη συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού, με αφορμή τις απαιτήσεις των δανειστών μας στο θέμα των πλειστηριασμών.

Όσον αφορά στη δημοσιονομικό κενό για το 2014, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι το κύριο βάρος για την κάλυψη του κενού αυτού θα το σηκώσει το υπουργείο Εργασίας.
Η ελληνική πλευρά επισήμανει στην τρόικα ότι οποία λύση είναι αυτή που θα επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και επιπλέον να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, αν και στο θέμα των πλειστηριασμών δεν διαφάνηκε καμιά πρόοδος, στην περίπτωση των εμπορικών μισθώσεων που, επίσης, συζητήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί, όσον αφορά την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων.

Αναταράξεις στα κυβερνητικά κόμματα

Έντονες αναταράξεις προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα στο εσωτερικό των κομμάτων, κυρίως της συγκυβέρνησης, η γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η εντεινόμενη πίεση εκ μέρους των δανειστών μας για τη λήψη νέων μέτρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το naftemporiki.gr, εντείνει την πίεση κυρίως προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι η ισχνή πλέον κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή εν όψει μάλιστα  και των επικείμενων κρίσιμων ψηφοφοριών για τον προϋπολογισμό του 2014, τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), της άρσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και ενδεχομένως για ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μετά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα η κυβερνητική πλειοψηφία θα περάσει αλώβητη αυτές τις ψηφοφορίες και περνούν στην αντεπίθεση θέλοντας να προλάβουν και τις όποιες προσπάθειες για διεύρυνση της όπως εσχάτως οι αναφορές για είσοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ή ορισμένων μεμονωμένων βουλευτών είτε των ΑΝ.ΕΛ, είτε ανεξάρτητων. Ο δρόμος προς την εξουσία «περνά μέσα από τη συνεργασία με όσους θελήσουν να πουν το μεγάλο “όχι” στα μνημόνια», δηλώνει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου.      

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές διάστημα θα εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση. Η πρόταση για εξεταστική για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα κατατεθεί σύντομα, πιθανότατα όμως μετά την ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ και τον προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα φέρει τον φόρο ακινήτων στη Βουλή, όπως και τον προϋπολογισμό, χωρίς να έχει υπάρξει τελική συμφωνία με την τρόικα.

Οι διαβουλεύσεις που συνεχίζονται είναι προς την κατεύθυνση να υπάρξει μία ελάχιστη σύγκλιση σε όσα περισσότερα θέματα γίνεται, προκειμένου οι όποιες διορθωτικές κινήσεις χρειαστεί να γίνουν στο μέλλον να είναι ήπιου χαρακτήρα.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τριμερούς δεν φαίνεται να πείθονται από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, αμφισβητούν τα προτεινόμενα μέτρα και εγείρουν και νέες απαιτήσεις. Από την πλευρά του το Μαξίμου επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται έχοντας πολύ δρόμο μπροστά μας και εναποθέτει μεγάλο μέρος των ελπίδων του στη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο την
ερχόμενη Παρασκευή.

Το Μαξίμου αναζητεί τρόπους να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και να διευρύνει την πλειοψηφία της στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σκέψεις να δοθεί πιο ενεργός ρόλος σε κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ίσως και μέσο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, αφού ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.