«Για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα. Μάλιστα, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα. Βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς», τονίζει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθροκογιάννης, ενώ προσθέτει πως οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς αντιμετωπίζονται δραστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολυμπος”, ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό.
Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.
Έχουν καεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους και προστατευόμενων περιοχών Natura, σύμφωνα με απεικόνιση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.
Σε επικοινωνία με το Πυροσβεστικό Σώμα τονίστηκε ότι η εικόνα της πυρκαγιάς είναι σταθερή, χωρίς κάποιο ενιαίο μέτωπο, αλλά με διάσπαρτες εστίες στις οποίες πραγματοποιείται κατάσβεση.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεσπούν αναζωπυρώσεις.
«Ο μηχανισμός τέθηκε από την αρχή σε επιφυλακή»
Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε νωρίτερα ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής , στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Κατά τον ίδιο, η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.
«Ήμασταν άτυχοι» από Χαρδαλιά, αλλά «από την αρχή σε επιφυλακή ο μηχανισμός» στα Γεράνεια
Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.
Όπως και χθες επιχείρησε να παρουσιάσει μία εικόνα της γενικής κινητοποίησης, χωρίς όμως να κάνει αναφορά για το τι έγινε την νύχτα της Τετάρτης και επεκτάθηκε δραματικά η φωτιά. «Προχωράει η ανακριτική διαδικασία και το ποιος έχει την ευθύνη ή όχι θα αποδειχθεί μέσα από αυτήν. Αν υπάρξει σύλληψη ή προσαγωγή θα ενημερωθείτε» είπε.
Όμως, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε χθες την κυβέρνηση για επιδεικτική ολιγωρία και επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης τονίζοντας ότι μπήκαμε απροετοίμαστοι στην αντιπυρική περίοδο.
Απάντηση Σπίρτζη στην «ατυχία» Χαρδαλιά για την αντιπυρική περίοδο
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε ότι «όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα τέθηκαν στην υπηρεσία των επίγειων». Ωστόσο, στην συνέχεια είπε «είμαστε άτυχοι, διότι εδώ και 15 χρόνια και με βάση τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό τα εναέρια μισθωμένα αναπτύσσονται από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου». «Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε μια χρονική συγκηρία εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου, χωρίς 29 μισθωμένα μέσα» πρόσθεσε.
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, απάντησε πως «όλοι γνωρίζουν ότι εδώ και δεκαετίες, η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου, ενώ οι επιστήμονες παγκοσμίως εξηγούν ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει νωρίτερα και μεγαλύτερης έντασης φαινόμενα φυσικών καταστροφών».
Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή σχολίασε πως δια την διαχρονική καταστροφή φταίνε οι διαχρονικές ανεπάρκειες και ελλείψεις δασοπροστασίας και πυρόσβεσης σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση δασών και γης.