«Υποστελέχωση υπηρεσιών, ανεπαρκείς προσλήψεις, υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ, αύξηση της διοικητικής γραφειοκρατίας, ασφυκτικότερο πλαίσιο ελέγχου είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που ως Δήμοι βιώνετε καθημερινά ενώ εσχάτως η Τ.Α. κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσο την πανδημία του COVID-19 όσο και την ενεργειακή κρίση που οξύνθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργώντας μια ασφυκτική συνθήκη με δεδομένα τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των δήμων και των περιφερειών από την Κυβέρνηση», περιέγραψε, συνοψίζοντας τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

«Χρειαζόμαστε Δήμους ισχυρούς, εσείς γνωρίζετε τις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να λάβει η πόλη σας, βάσει των ιδιαίτερων προτερημάτων της περιοχής, εσάς πρέπει θεσμικά να αφουγκράζεται το Κεντρικό Κράτος, και όχι να σχεδιάζει χωρίς εσάς για εσάς», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, αφού προηγουμένως κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τις πολιτικές τους στην Αυτοδιοίκηση.

«Το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θέτει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη θέση που της αξίζει. Δεν βλέπουμε τους Δήμους μέσα από τον “παραμορφωτικό φακό” του πρόσκαιρου μικροκομματικού οφέλους και αυτό θα το διαπιστώσετε στην πορεία μας προς τις εθνικές εκλογές», επεσήμανε.

«Η σημερινή συζήτηση επομένως θα πρέπει να δώσει βαρύτητα πάνω σε δυο λέξεις: τη νησιωτικότητα και την εδαφική συνοχή. Θα μπορούσαμε να πούμε σήμερα εδώ πολλά ωραία λόγια θεωρίας περί : ρήτρας νησιωτικότητας, θαλάσσιας οικονομίας, γαλάζιας ανάπτυξης, νησιωτικής ανταγωνιστικότητας, εναλλακτικών μορφών τουρισμού και όλα όσα ακούγονται σε κάθε συνέδριο, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς», πρόσθεσε.

«Μόνο μαζί με εσάς, μόνο σε συνεργασία και συνέργεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση -το κύτταρο της τοπικής δημοκρατίας– η νησιωτικότητα μπορεί να γίνει αναπτυξιακό πλεονέκτημα και ο σεβασμός της, από ευχολόγιο, πραγματικότητα. Με συνεργατικό σχέδιο, όραμα και ένα νέο πλαίσιο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που θα θέτει στο επίκεντρο του την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Τοπική Ανάπτυξη, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να μετατρέψει τη σημερινή – δύσκολη – συγκυρία που βιώνει η αυτοδιοίκηση σε ευκαιρία για την δημιουργία περισσότερο ανθεκτικών, βιώσιμων και συνεκτικών πόλεων και περιφερειών, με ορίζοντα το 2030», συμπέρανε.