
«Η Λευκή Βίβλος θέλει πολύ μεγάλες αλλαγές και επειδή το κουστούμι θα είναι στενό πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες ο καθένας απ' το δικό του πολιτικό μετερίζι για να βελτιωθεί αυτό το κείμενο, διότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και δυστυχώς επώδυνη συμβιβασμοί μειώνουν τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη της περιφέρειας», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στην Βουλή για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
«Αν τώρα σχεδιάσουμε σωστά τα ζητήματα της ευρωπαΐκής άμυνας και την δική μας στρατηγική μέσα σε αυτά, οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν λιγότερες δαπάνες και θα έχουν καλύτερη άμυνα και καλύτερη ασφάλεια από ό,τι οι προηγούμενες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται συνεπώς για ένα μείζον εθνικό ζήτημα» προσέθεσε.
«Δεν υπάρχει εθνική νίκη στη Λευκή Βίβλο, δεν είναι εθνική νίκη η ρήτρα, η ρήτρα είναι κομμένη και ραμμένη για ισχυρούς και οφείλετε να διαπραγματευτείτε» σημείωσε, ενώ τόνισε πως «πρέπει να υπάρξουν επιδοτήσεις για τα κράτη όπως η Ελλάδα, έχουμε δώσει δισεκατομμύρια για την δική μας αλλά και για την ευρωπαΐκή ασφάλεια, γιατί τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά. Δεν θα μας βάλει ξανά στην μέγγενη να παίρνουμε δάνεια, να εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος και μετά από 10 χρόνια να λέμε γιατί. Τώρα είναι το μομέντουμ που καταλαβαίνουν ότι είχαμε δίκιο εδώ και 20 χρόνια που μιλούσαμε για αυτά τα θέματα. Επιδοτήσεις κύριε Μητσοτάκη, αυτό πρέπει να διαπραγματευτείτε».
«Διαβάστε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πάρτε μετά το κείμενο της Λευκής Βίβλου για την άμυνα και κάνετε σύγκριση για να καταλάβετε τι σημαίνει ΕΛΚ και πώς οι συμβιβασμοί με την ακροδεξιά τους οδηγούν σε πολιτικές επιλογές αποδόμησης ενός οράματος κοινής άμυνας, κοινής εξωτερικής πολιτικής, ευρωστρατού και εντέλει της ουσίας της αλληλεγγύης των λαών», συμπλήρωσε ο Ν Ανδρουλάκης και συνέχισε ότι «αυτό που ζούμε αυτή τη φορά να καταρρέει η ασφάλεια του ΝΑΤΟ, να υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση προηγμένων κρατών, του Καναδά, της Δανίας, χωρών της ΕΕ και αντί να τρέχουμε με ταχύτητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προτείνει με ευρύτατες συναινέσεις και να μένει εμμονική η Ευρωπαΐκή Επιτροπή σε ένα σχέδιο πέρα από κάθε λογική, ε, σε αυτό υπάρχει πολιτική ευθύνη που σας βαρύνει και εσάς γιατί η κ. Φον Ντερ Λάιεν στο κόμμα σας ανήκει».
«Το άνοιγμα της Αμερικής σε βιομηχανίες της Ευρώπης θα δημιουργήσει μεγαλύτερες εξαρτήσεις. Τώρα πρέπει να μπει το πλαίσιο. Δεν μπορεί ο καθένας να πουλάει όπλα όπου θέλει. Δηλαδή θα μπορούσε μια χώρα της Ευρώπης να πουλάει όπλα στη Ρωσία σε αυτές συνθήκες, ενώ πολεμάνε οι Ουκρανοί με ευρωπαϊκά όπλα; Γιατί να μπορεί να το κάνει αυτό με τη χώρα του Αττίλα και του casus belli; αναρωτήθηκε και πρότεινε να γίνει πανευρωπαϊκή εκστρατεία «για το δικαίωμά μας στην πραγματική αλληλεγγύη και όχι να αγοράζουμε εμείς όπλα και από τον ίδιο πυλώνα και η Τουρκία. αλλά να λέμε μετά γιατί δεν μπορούμε να τους συναγωνιστούμε». «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολιτική ατζέντα στην της πατρίδας μας σε όλη αυτή τη διαδικασία του διαλόγου της άμυνας», υποστήριξε.