Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης, κάνοντας λόγο για τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας. Ο κ. Ανδρουλάκης εκτός από τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών και τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ από Κροάτες χούλιγκαν.

Αφού αναφέρθηκε στην ακρίβεια και στα υψηλά ενοίκια, είπε ότι οι φωτιές απείλησαν νευραλγικές υποδομές. «Το πρόβλημα είναι πώς έφτιασε η φωτιά στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο» ανέφερε, ενώ καταλόγισε στον Νίκο Χαρδαλιά ότι δημοσίευσε απόρρητους χάρτες.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι «υποσχεθήκατε ασφάλεια και αξιοκρατία προεκλογικά. Όμως αυτές οι πρώτες 100 ημέρες σας διαψεύδουν». Τόνισε, ότι έχουμε πάνω από 1,6 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης ενώ όπως είπε πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. «Πάνω από 1,6 εκατ. στρέμματα καμένης γης, συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο. Ο πρωθυπουργός προσήλθε στη Βουλή με διάθεση δημιουργικής λογιστικής Δεν αναγνώρισε κανένα λάθος. Επιχείρησε να βάλει ως ασπίδα της αποτυχίας του τους πυροσβέστες» είπε.

«Όταν έρχεστε σε δύσκολη θέση χρησιμοποιείτε τα fake news μιμούμενοι τις πρακτικές των υπολοίπων ορόφων της δεξιάς πολυκατοικίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Καταλόγισε, δε, στον κ. Μητσοτάκη ότι «μάλλον κι εσείς αμφισβητείτε τα επιστημονικά στοιχεία, όπως έκαναν προβεβλημένοι υπουργοί σας. Το ίδιο κάνατε και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όταν αποκαθήλωσαν το αφήγημα ότι τάχα προστατεύσατε το πραγματικό εισόδημα».

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι στον Έβρο μαίνεται η καταστροφικότερη πυρκαγιά από το 2001 στην Ευρώπη. «Επί 13 ημέρες παρακολουθούμε την καταστροφή ενός οικοσυστήματος» τόνισε, ενώ είπε ότι στη Ρόδο χρειάστηκαν 10 ημέρες για ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Όπως τόνισε, «δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του εθνικού πλούτου. Πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί άμεσα». «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους πυροσβέστες, αστυνομικούς, εθελοντές» σημείωσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ», προσθέτοντας ότι θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα. Όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ μίλησε πρώτο 20 χρόνια πριν για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εσείς τι κάνατε εκείνα τα χρόνια; Κάνατε λόγο για “πράσσειν άλογα”».

«Μπορεί η ρητορική σας να έχει αλλάξει όμως η πρακτική σας παραμένει η ίδια» πρόσθεσε και διερωτήθηκε: «Τι άλλο χρειάζεται για να ομολογήσετε ανεπάρκεια στον σχεδιασμό και την πρόληψη; Είχαμε φέτος τις λιγότερες φωτιές αλλά τα καταστροφικότερα αποτελέσματα στην Ευρώπη». Συμπλήρωσε, επιπλέον, ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, σε σύγκριση με τις άλλες μεσογειακές χώρες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, καθώς και ότι επενδύει σε επικοινωνιακά παιχνίδια.

Μάλιστα υπήρξε ένταση στη συζήτηση στη Βουλή μεταξύ του ιδίου και του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ο πρωθυπουργός του είπε «δεν ξέρετε τι λέτε» και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον κάλεσε να είναι ευγενέστερος.

«Κ. Μητσοτάκη, θα έπρεπε να ήσασταν πιο ευγενικός και πιο προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς σας, κάηκε το κόσμημα της Δαδιάς» ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχουμε διαφορετικές αγωνίες και αυτό το δείχνει η πολιτική μας διαδρομή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στα δασαρχεία ανέφερε πως είναι υποστελεχωμένα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει τις παραστάσεις και να προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων.

Για την πρόληψη αναρωτήθηκε αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο λέγοντας ότι κάτι δεν πάει καλά ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την πρόληψη. Ζήτησε να υπάρξει άμεσα κάλυψη των κενών στο πυροσβεστικό σώμα.

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε σε μία άλλη πτυχή, σημειώνοντας ότι ζούμε το παράδοξο, ότι το 2023 οι πυροσβέστες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω ασυρμάτων.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «στα χέρια σας καταστράφηκε η Δαδιά».

Τα βασικότερα σημεία των λεγομένων του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν τα εξής:

-«Στην περίπτωσή σας, οι δικές σας πρώτες 100 ημέρες είναι αποκαλυπτήρια κυβέρνησης μηδενικής αποτελεσματικότητας»

-«Το επιτελικό κράτος είναι μέσο διάχυσης εξουσίας. Για τα Τέμπη φταίει για εσάς ο μοιραίος σταθμάρχης».

-«Γιατί έφτασε η φωτιά κοντά στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης; Δεν φταίει κανείς ότι μπήκε η φωτιά στη Μαγνησία σε μονάδες πυρομαχικών;»

-«Πάνω από 1,6 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης. Πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε κανένα λάθος. Έφτασε στο έσχατο σημείο να βάλει ως ασπίδα της επιτυχίας του όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Αμφισβητείτε τα επιστημονικά στοιχεία»

-«Στη Ρόδο φτάσαμε στις 10 ημέρες για να ελέγξετε το μέτωπο. Η Πάρνηθα κάηκε. Η πιθανότητα ερημοποίησης περιοχών είναι πλέον εδώ. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ποτέ το κόμμα μας δεν αρνήθηκε αυτές τις επιπτώσεις».

-«Υπάρχει ανεπάρκεια στη δασοπυρόσβεση. Είχαμε τις λιγότερες φωτιές αλλά τις μεγαλύτερες συνέπειες. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. 52% λιγότερες φωτιές, 192% περισσότερο καμένα εδάφη».

-«Αν έχετε στοιχεία κ. Μητσοτάκη για πράκτορες και εμπρησμούς προσκομίστε τα στοιχεία. Επενδύετε σε συνωμοσιολογία. Έτσι κρύβετε τις αποτυχίες»

Στη συνέχεια παρουσίασε μια σειρά προτάσεων του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως «οι φωτιές σβήνουν τον χειμώνα», εννοώντας την πρόληψη.