«Σας πληροφορώ ότι όρισα δύο δικαστές για να ερευνήσουν τους τέσσερις διευθυντές του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου σχετικά με αυτή τη σκανδαλώδη ενέργεια», δήλωσε η γενική εισαγγελέας, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία από το 2015, πως «πρόκειται για σεισμό».
 
«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός γεγονότος πρωτοφανούς, σοβαρού που συνιστά αδίκημα», δήλωσε η γενική εισαγγελέας, η οποία απέρριψε τη Δευτέρα τη Συντακτική Συνέλευση κάνοντας λόγο για «δικτατορική φιλοδοξία» του Μαδούρο. Παράλληλα, η αντιπολίτευση μποϊκόταρε την ψηφοφορία καταγγέλλοντας «απάτη» με στόχο την παραμονή του Μαδούρο στην εξουσία πέραν της λήξης της θητείας του το 2019.
 
«Πρόκειται για ανεύθυνη καταγγελία που βασίζεται σε αβάσιμες εκτιμήσεις σχετικά με στοιχεία που έχει στην κατοχή του αποκλειστικά το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, δήλωσε η πρόεδρός του Τιμπισάι Λουκένα, ενώ ο Νικολάς Μαδούρο θεωρεί η καταγγελία αποτελεί «αντίδραση του διεθνούς εχθρού», ενώ η ψηφοφορία υπήρξε «διαφανής».
 
Στο μεταξύ, σε καταγγελίες για «χειραγώγηση» των στοιχείων για τη συμμετοχή στις εκλογές προέβη η εταιρεία Smartmatic, που διεξήγαγε τις εκλογές. «Γνωρίζουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση χειραγωγήθηκε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic Αντόνιο Μουγκίκα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο. «Υπολογίζουμε πως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σ' αυτή που ανακοινώθηκε από τις αρχές είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφοι», πρόσθεσε.
 
«Πρόκειται για μια ανεύθυνη δήλωση που βασίζεται σε αβάσιμες εκτιμήσεις σχετικά με δεδομένα (που δόθηκαν και) τα οποία έχει αποκλειστικά στην κατοχή του» το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), απάντησε η πρόεδρος του εκλογικού συμβουλίου της Βενεζουέλας, Τιμπισάι Λουσένα.
 

Αναβολή και αντικαταστάσεις

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την αναβολή για 24 ώρες της συγκρότησης σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης. Η εναρκτήρια συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, παρά τις καταγγελίες για νοθεία.
 
Η εναρκτήρια συνεδρίαση «θα οργανωθεί με ειρήνη και ηρεμία και ακολουθώντας όλο το αναγκαίο πρωτόκολλο την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα), δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια σύσκεψης με μέλη της 545μελούς Συνέλευσης.
 
Εν μέσω κλίματος κρίσης, ο Μαδούρο ανακοίνωσε τον διορισμό νέου υπουργού Εξωτερικών Χόρχε Αρεάθα, πρώην υπουργού Ορυχείων που αντικαθιστά την Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία εξελέγη μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης.
 
Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση επιμένει ότι θα διατηρήσει τις έδρες της στο Κοινοβούλιο. Προετοιμαζόταν επίσης να διαδηλώσει την Πέμπτη κατά της Συντακτικής Συνέλευσης την οποία θεωρεί παράνομη.
 
Την νομιμότητα του νομοθετικού σώματος που εξελέγη για να συντάξει νέο Σύνταγμα έθεσε σε αμφισβήτηση και η ίδια η εταιρεία που ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας καταγγέλλοντας νοθεία.