Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Κυριακή, ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν προληπτικά ολόκληρη την κοιλάδα στην οποία είναι χτισμένο το Λος Άντζελες, όπου κάηκαν μέχρι στιγμής 363 τ.χλμ. γης με τις αρχές να λένε ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα.

Την κατάσταση επιδεινώνει η ισχύς των ανέμων, που φτάνει ακόμη και τα 128 χλμ./ώρα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο. Το μουσείο Γκέτι αλλά και η πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς.


 

Η πυροσβεστική έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση κινδύνου σε επίπεδο «μοβ», δηλαδή το υψηλότερο από ποτέ, και το οποίο ποτέ ξανά δεν είχε χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηριστεί πυρκαγιά. Το αμέσως προηγούμενο, το «κόκκινο», σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι τόσο υψηλός ώστε οι φλόγες προχωρούν και ξεσπούν με τέτοια ταχύτητα ώστε είναι αδύνατο να ελεγχθούν.

Από τη φωτιά έχουν καεί δεκάδες σπίτια, ενώ απειλούνται τουλάχιστον 12.000 οικήματα, κατοικίες και επιχειρήσεις. Σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ το Πανεπιστήμιο UCLA ακύρωσε μαθήματα καθώς είναι αδύνατο να φτάσουν στις εγκαταστάσεις του φοιτητές και διδακτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, οι άνεμοι δεν αναμένεται να κοπάσουν έως τουλάχιστον την Πέμπτη.

Το έτος 2017 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα θύματα στην Καλιφόρνια εξαιτίας των πυρκαγιών.Περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Οκτώβριο σε περισσότερα από 12 μέτωπα.