Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει αργά τη νύχτα μέσα στο χωριό και βρίσκονταν στις αυλές των πρώτων σπιτιών για να τα προστατέψουν. Στο χωριό βρίσκονταν και λεωφορεία του Δήμου Ζακύνθου για να απομακρύνουν τους κατοίκους σε περίπτωση που χρειαστεί.

Σύμφωνα με πηγές της πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν πέντε αεροπλάνα Καναντέρ, τέσσερα ελικόπτερα, τρεις μπουλντόζες του στρατού, καθώς και 150 πυροσβέστες με 53 οχήματα.

Στις 22:45 την Κυριακή, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για τρεις νέες εστίες, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, «σας ενημερώνουμε ότι μία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκε χθες στη Ζάκυνθο στην περιοχή της Αναφωνήτριας, η οποία έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με κατεύθυνση κυρίως νότια προς το χωριό Μαριές.

Ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν το πιο επικίνδυνο μέτωπο προς ανατολικά και να οριοθετήσουν ένα μεγάλο μέρος του τις απογευματινές ώρες σήμερα, τρεις νέες εστίες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου εκδηλώθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα μέτωπα σε ιδιαίτερα πυκνή υψηλή δασική βλάστηση».

Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική «με τα νέα αυτά δεδομένα οι δυνάμεις κατάσβεσης ενισχύονται επιπλέον με 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος θα επιχειρήσει ο μέγιστος αριθμός διαθέσιμων εναερίων μέσων, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη πυρκαγιά».


«Μας άφησαν μόνους με την φωτιά»

Την ίδια ώρα, κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλαν ότι υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασαν το παράπονο ότι είναι μόνοι τους και κινδυνεύουν. «Μας έχουν εγκαταλείψει» διαμηνύουν δραματικά. «Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Η περιφέρεια δεν έχει στείλει ούτε ένα όχημα «Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσε άλλος κάτοικος των Μαριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο τον πυροσβεστικών δυνάμεων έχει παραταχθεί στις Μαριές αφού ενεργούν 35 οχήματα με 70 πυροσβέστες, με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί σχεδόν ένα πυροσβεστικό όχημα ανά σπίτι.