«Από τους 18 ασθενείς που νοσηλεύονται αυτήν τη στιγμή στην κλινική covid του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μόνον οι δύο έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και οι υπόλοιποι καμία» δηλώνει στην ΕΡΤ, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης. Όπως υπογραμμίζει, «ενώ στις αρχές του μήνα και για μια ολόκληρη εβδομάδα δεν υπήρχε καμία εισαγωγή στην κλινική covid, με αποτέλεσμα αυτή να μένει χωρίς ασθενείς για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες, οι εισαγωγές ξεκίνησαν να αυξάνονται κλιμακωτά μετά το πρώτο δεκαήμερο σε ρυθμούς από μια έως τέσσερις ημερησίως».

Θετικό βρίσκει ο Διοικητής του Νοσοκομείου το γεγονός πως οι νοσηλευόμενοι πλέον εμφανίζουν λιγότερο έντονα συμπτώματα και παραμένουν λίγες ημέρες πριν πάρουν εξιτήριο, ενώ ανέφερε πως «στην κλινική covid ο νεότερος ασθενής είναι 38 ετών και ο γηραιότερος 90, ενώ στην ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται πέντε ασθενείς, ο νεότερος είναι 66 ετών και ο μεγαλύτερος 84», τονίζοντας μάλιστα πως «από τους πέντε στη ΜΕΘ, ουδείς έχει εμβολιαστεί».

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή που ζούσαμε πριν την πανδημία εάν δεν εμβολιαστούμε αθρόα και μαζικά» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πορεία των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: Τον εμβολιασμό τον πολιτών, την τήρηση των μέτρων και τις αποφάσεις της πολιτείας.  Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «τα αρνητικά τεστ κορονοϊού δεν αποτελούν ασφαλή μέθοδο για την αποφυγή διασποράς του ιού. Τα τεστ δεν είναι λύση. Εάν ένα τεστ βγει θετικό, απομονώνεσαι και σπάει η αλυσίδα μετάδοσης. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται όταν ένα τεστ βγει αρνητικό, ενώ ο άνθρωπος έχει covid. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος νόσησε μετά από τέσσερα μοριακά αρνητικά τεστ μέσα στην ίδια εβδομάδα».

«Δεν μπορούμε» εκτίμησε, «να επανέλθουμε στο φυσιολογικό, στηριζόμενοι ότι πριν μπούμε στο καράβι θα έχουμε ένα αρνητικό τεστ. Αυτό φάνηκε εν τοις πράγμασι και από αυτά που έγιναν στα νησιά μας». Ακόμα, υπογράμμισε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο. Τέλος, όπως είπε, «όταν κάποιος κολλήσει κορονοϊό, οι επιπτώσεις που θα έχει είναι από το να χάσει τη ζωή του ή να νοσηλευτεί μέρες σε ΜΕΘ, ενώ μπορεί να αφήσει αναπηρία, χρόνια κόπωση, πονοκεφάλους και άλλα προβλήματα».