Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας ανεπάρκεια της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας μας, η οποία έχει περιέλθει στον έλεγχο του πρωθυπουργού. Με αφορμή την σκανδαλώδη προσγείωση αεροσκάφους με εντολή της κυβέρνησης του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ΕΥΠ και το υπουργείο Εξωτερικών απέτυχαν να εντοπίσουν ή γνώριζαν και δεν ενημέρωσαν την ύπαρξη Ρώσων και Λευκορώσων πρακτόρων στην πτήση της Rynair καθώς επίσης φαίνεται πως η Ελλάδα δεν ενημέρωσε μέσω των διαύλων επικοινωνίας την ΕΕ ή άλλες χώρες για το ταξίδι του δημοσιογράφου.

Αυστηρές και ξεκάθαρες συνέπειες στη Λευκορωσία για την αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της Rynair ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να εξηγεί πως στήθηκε και οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση (που σήκωσε ακόμη και Λευκορωσικό MIG29), εκθέτοντας και σε άμεσο κίνδυνο και τους 171 πολίτες από 12 χώρες -ανάμεσά τους και 11 Έλληνες που επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας – με ανάρτησή του στο Twitter – την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair με σκοπό την σύλληψη του δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς. «Όλοι οι επιβάτες πρέπει άμεσα να αφεθούν ελεύθεροι», ενώ «η ΕΕ πρέπει να πιέσει τη Λευκορωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας «ανεπάρκεια της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας μας και της διορισμένης με προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, διοίκησης της» (σ.σ. Παναγιώτης Κοντολέων) ασκεί το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή το περιστατικό με την πτήση της Ryanair από Αθήνα προς Βίλνιους. «Η μεθόδευση “κρατικής αεροπειρατείας” της Λευκορωσίας για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, είναι απόλυτα καταδικαστέα. Είναι επιβεβλημένο να προκαλέσει την άμεση και δυναμική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας εναντίον του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού καθεστώτος του Λουκασένκο. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση», σχολιάζει σε ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Η υπόθεση όμως αυτή αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας μας και της διορισμένης με προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, Διοίκησης της. Ιδιαίτερα όταν ο Ρομάν Προτάσεβιτς είναι μέλος αποστολής της Αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που ήρθε στη χώρα μας για συμμετοχή σε Διεθνές Συνέδριο, και είναι γνωστό ότι απειλείται η ζωή του. Οι πράκτορες των ξένων υπηρεσιών έμειναν παντελώς ανενόχλητοι, έθεσαν με τις ενέργειές τους σε κίνδυνο την ζωή Ελλήνων επιβατών και εξέθεσαν διεθνώς την χώρα μας» τονίζει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «η ασφάλεια της Ελλάδας εμφανίζεται διάτρητη» και ότι «για μια ακόμη φορά οι κρατικοί μηχανισμοί «δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε», συνελήφθησαν κοιμώμενοι». «Μια ακόμη επιτυχία του επιτελικού κράτους του Μαξίμου και των επιλογών του», καταλήγει.

«Η Ελλάδα συμμετέχει στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ»

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του για την «αναγκαστική προσγείωση» του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία επισημαίνει την υποκρισία της Δύσης και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι συμμετέχει στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Λευκορωσίας. Χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ενέργεια αυτή, το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει: «Πάει πολύ αυτές οι δυνάμεις να παριστάνουν τους “ευαίσθητους” για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όταν είναι οι ίδιοι που έχουν διαμορφώσει ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που, στο όνομα της “καταπολέμησης της τρομοκρατίας”, προβλέπει τέτοιες πρακτικές, τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, ενώ τώρα για τα δικά τους συμφέροντα ακολουθούν την υποκριτική τακτική “δύο μέτρα και δύο σταθμά”».

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «με το πρόσχημα για δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, δεν διστάζουν, όπως έκαναν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, να στηρίζουν ακόμα και νεοναζιστικές οργανώσεις που βαφτίζουν “ακτιβιστές”, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκαν σχέδια πραξικοπήματος στη Λευκορωσία, με την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων που έφταναν μέχρι και τη δολοφονία του εκλεγμένου προέδρου, θυμίζοντας επεμβάσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής», καταλήγοντας πως η κυβέρνηση πρωτοστατεί σ’ αυτό το σχέδιο, υιοθετώντας όλα τα απαράδεκτα προσχήματα, συνεπικουρούμενη απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.