Ανεπαρκή για την επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων χρεών που συνεχώς αυξάνονται, κρίνει η αντιπολίτευση τη νέα ρύθμιση την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση και προβλέπει εξόφληση μέχρι 100 δόσεις
Εκφράζοντας ενστάσεις, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι το ύψος της δόσης δεν συνδέεται με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, αλλά και ότι οι περικοπές των προσαυξήσεων μειώνονται όσο αυξάνονται οι δόσεις, με αποτέλεσμα οι πιο ευάλωτοι, που είναι αναγκασμένοι να εξαντλήσουν τον αριθμό των δόσεων να επιβαρύνονται περισσότερο.
Τη θέση αυτή συμμερίζονται και οι εφοριακοί. Όπως λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρύφων Αλεξιάδης, πρόταση των εφοριακών είναι να υπάρξει «γενναία ρύθμιση η οποία να μην σχετίζεται με έναν αριθμό δόσεων, αλλά με το μηνιαίο διαθέσιμο ποσό κάθε πολίτη».
«Εκτέλεση» σε δόσεις
Πιο κάθετο το ΚΚΕ, απορρίπτει τη ρύθμιση, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά το ότι οι πολίτες δεν έχουν λεφτά. Μιλώντας χαρακτηριστικά για «εκτέλεση» σε δόσεις, ζητεί κούρεμα χρεών και κατάργηση άδικων και αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών. Από την κριτική του ΚΚΕ δεν γλιτώνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με το ΚΚΕ έχει καταθέσει «παρόμοια πρόταση» με την κυβέρνηση.
Για εξαπάτηση των οφειλετών του Δημοσίου μέσω ρυθμίσεων παράλογων και απαγορευτικών για την πλειοψηφία, μιλούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.