Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά κήρυξαν απεργία, με αιτήματά τους:
- Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
- Σύσταση Επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας
- Πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων
Όπως αναφέρει το 902.gr, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής μαζική γενική συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν ομόφωνα προσωρινή αναστολή του απεργιακού αγώνα, ανασύνταξη δυνάμεων και συνέχιση της μάχης.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, κάθε μέλος του σωματείου αναλαμβάνει το καθήκον να μαζικοποιήσει ακόμα περισσότερο το σωματείο και να απλώσει το χέρι σε εργαζόμενους που, κάτω από απειλές, εκβιασμούς και τρομοκρατία από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, αναγκάστηκαν «να πάνε» με το εργοδοτικό «σωματείο». Κατήγγειλε επίσης τη σταθερή ποινικοποίηση του απεργιακού τους αγώνα από τη Δικαιοσύνη και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους και των άλλων κλάδων να συνεχίσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της «Cosco» που δεν ζητούν τίποτε άλλο από το «να δουλεύουν, να πληρώνονται και να γυρίζουν στις οικογένειές τους σώοι και αρτιμελείς».
Μιλώντας στη συνέλευση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όλοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι ξεκινάμε έναν αγώνα μακρύ και δύσκολο που περνά μέσα από συγκρούσεις, από ζικ ζακ, αλλά κάθε φορά βγαίνουμε και πιο δυνατοί. Η μεγαλύτερη επιτυχία που ήδη έχει κατακτήσει ο αγώνας αυτός είναι η ταξική ενότητα των εργαζομένων που στέλνει το μήνυμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη. Παρά τους μηχανισμούς, τις προσπάθειες, την επίθεση της εργοδοσίας, τη δημιουργία αντι-σωματείου, η απεργία πέτυχε, το λιμάνι δεν δούλεψε, κανείς δεν πήγε για δουλειά». Προειδοποίησε εξάλλου πως «όποιος τολμήσει να πειράξει απεργό θα βρει απέναντί του όλους τους εργαζόμενους».
Υπενθυμίζεται πως την απεργία που είχε κηρύξει η ΕΝΕΔΕΠ για την Παρασκευή, έκρινε ως παράνομη το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά μετά από προσφυγή εταιρειών, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της απεργίας.
«Η απόφαση αυτή είναι ευθεία αμφισβήτηση συνολικά του δικαιώματος της απεργίας. Η επιδίωξη της εργοδοσίας, να υπονομεύσει τον αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων μεθοδεύσεων, όπως η δημιουργία εργοδοτικού σωματείου και οι τραμπουκισμοί σε βάρος συνδικαλιστών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης.
Άμεση ήταν η απάντηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας για την ίδια ημέρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η COSCO προσέφυγε και πάλι στη δικαιοσύνη με νέα αγωγή κατά της σημερινής απεργίας. Σε κάθε περίπτωση, το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται γενική συνέλευση, με σκοπό να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Καταγγελίες για «σωματείο» – απεργοσπαστικό μηχανισμό
Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, η ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλει στις ανακοινώσεις της τον «απεργοσπαστικό μηχανισμό» της COSCO, ρίχνοντας τα βέλη της σε «σωματείο που δημιουργήθηκε από την εργοδοσία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον 902.gr, εργαζόμενοι του εν λόγω «σωματείου» εμφανίστηκαν το πρωί της Παρασκευής στο ρ/σ του ΣΚΑΪ, διαμαρτυρόμενοι «για τα μεροκάματα που χάνονται εξαιτίας της απεργίας», την ώρα που αποδέχονται «ευέλικτες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις κυριαρχούν στον χώρο με εκ περιτροπής εργασία και συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
«Αυτό το “συνδικάτο” της εταιρείας είναι ο δούρειος ίππος που θα χρησιμοποιήσει η εργοδοσία για να χτυπήσει τον αγώνα μας και την απεργία μας, γιατί πολύ απλά δεν έχει άλλα επιχειρήματα εκτός της τρομοκρατίας, του τραμπουκισμού και της διάσπασης. Φτιάξανε το νέο “σωματείο” για να διαπραγματεύεται η εταιρεία με τον εαυτό της. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες και το εργατικό κίνημα πως θα απαντήσει σε αυτές τις μεθόδους» ανέφερε σε προηγούμενή της ανακοίνωση η ΕΝΕΔΕΠ.
Όπως αναφέρεται, μία από τις κινήσεις του εν λόγω σωματείου ήταν να αναρτήσουν πανό στο λιμάνι, που αναγράφει «το λιμάνι δεν κλείνει», προκαλώντας την κατακραυγή των απεργών.
«Η COSCO και τα διευθυντικά στελέχη της σκάρωσαν, έστησαν και κατασκεύασαν ένα διασπαστικό εργοδοτικό σωματείο το οποίο με παράτυπες διαδικασίες και σε χρόνο ρεκόρ (εν μέσω καλοκαιριού) λίγων μόνο ημερών κατάρτισαν καταστατικό, κατέθεσαν την ίδρυσή του στο Πρωτοδικείο, έγιναν εκλογές μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε «διοίκηση» στο εργοδοτικό σωματείο και αυτό φέρεται κατά την γνώμη τους ως πιο αντιπροσωπευτικό έναντι της ΕΝΕΔΕΠ και στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση καλούσε τους εργαζόμενους να πιάσουν δουλειά» καταγγέλλει από την πλευρά της και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
«Είναι σαφές ότι σε συνθήκες ωμής δικαστικής παρέμβασης στους αγώνες των εργαζομένων στην COSCO, έντασης της επιθετικότητας και της παρέμβασης της εργοδοσίας με το στήσιμο εργοδοτικού σωματείου, επιβάλλεται το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να συγκροτηθεί ένα Παμπειραϊκό εργατικό μέτωπο ευρύτερων δυνάμεων που θα αντιταχθεί και θα παλέψει ενάντια στην τρομοκρατία και την καταστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θα αποκρούσει τα σχέδια διάσπασης στον εργασιακό χώρο και τέλος θα επιβάλει την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων όπως αυτά διατυπώνονται από την ΕΝΕΔΕΠ» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ.
Καταγγελία για επίθεση σε δημοσιογράφο που κάλυπτε την απεργία
Σύμφωνα επίσης με καταγγελία της ΕΝΕΔΕΠ, ομάδα «που έφυγε από την κλίκα των εργοδοτικών- απεργοσπαστών, και με επικεφαλής το γνωστό χρυσαυγίτη Μεγαλοοικονόμου Νίκο», επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού «Έψιλον» που βρισκόταν στο σημείο για να καλύψει το γεγονός της απεργίας.
Διαβάστε την καταγγελία της ΕΝΕΔΕΠ:
«Η επίθεση ξεκίνησε από ομάδα που έφυγε από την κλίκα των εργοδοτικών – απεργοσπαστών και με επικεφαλής το γνωστό χρυσαυγίτη Μεγαλοοικονόμου Νίκο, που είναι και μέλος του δήθεν Σωματείου της Χρυσής Αυγής στη Ν/Ζώνη.
Παρά το γεγονός ότι η επίθεση έγινε μπροστά στους λιμενικούς, αυτοί άφησαν το δράστη να διαφύγει. Η ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους και των υπευθύνων της λιμενικής δύναμης είναι τεράστια.
Και με αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνεται ότι θέλουν το λιμάνι του Πειραιά να είναι ένα εργασιακό γκέτο όπου θα τραμπουκίζονται εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι χωρίς καμιά συνέπεια.
Δεν θα τους περάσει».
Παρακολουθεί «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον» το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ
«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργολάβων και εργαζομένων στη ΣΕΠ για την υπογραφή ΣΣΕ» σχολιάζει το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφορικά με την καταγγελία της ΕΝΕΔΕΠ για δημιουργία εργοδοτικού σωματείου, σημειώνει πως «μας πάει πολλά χρόνια πίσω σε απαράδεκτες πρακτικές στα όρια της νομιμότητας και χρειάζεται περαιτέρω διεύρυνση» αναφέρει σε ανακοίνωση του το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.