«Τέρμα πια στην κοροϊδία, μόνιμη και σταθερή για όλους εργασία» και «Ούτε ένα ευρώ για τον δανεισμό, μαζικές προσλήψεις, αυξήσεις των μισθών», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη σημερινή διαδήλωση των εργαζόμενων. Οι διαδηλωτές είχαν ως αφετηρία την πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή όπου βρήκαν μπροστά τους αστυνομικές δυνάμεις.

Υπέρ της αναστολής τάχθηκε η πλειοψηφούσα παράταξη με 3 ψήφους συν 2 ακόμα της ΔΑΚΕ, ενώ οι παρατάξεις ΔΑΣ (ΚΚΕ) και ΜΕΤΑ – ΟΤΑ (ΛΑΕ) τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Τα απορριμματοφόρα αναμένεται να αρχίσουν άμεσα την αποκομιδή των απορριμμάτων, αν και αναμένεται η κατάσταση να εξομαλυνθεί σε δύο με τρεις μέρες στα αστικά κέντρα.

Ικανοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης, με κυβερνητικούς κύκλους να επισημαίνουν ότι πρυτάνευσε η λογική και «έγινε ένα πρώτο βήμα» για να λυθεί το ζήτημα και να μην γυρίσει η υπόθεση εις βάρος των εργαζομένων. Όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, «με την κυβερνητική ρύθμιση καλύπτονται οι συμβασιούχοι τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2018».

Προσανατολίζονται σε άλλες μορφές κινητοποίησης

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, το επόμενο χρονικό διάστημα οι κινητοποιήσεις πρέπει να ενταθούν και να κλιμακωθούν, με άλλες όμως μορφές δράσης και με σεβασμό στην κοινωνία. Τονίζουν ότι ο αγώνας για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία και για ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μακρύς, συνεχής και δύσκολος.

«Η ΠΟΕ – ΟΤΑ έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει αγώνα κατά της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υπέρ της οριστικής παραμονής των “Συμβασιούχων – Παρατασιούχων” στην εργασία και της διασφάλισης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κόντρα στα πολιτικά και μεγάλα εργολαβικά-επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Αποκαλύψαμε τα ψέματα και κερδίσαμε τη μάχη»

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, κατάφεραν να αποκαλύψουν τα ψέματα της κυβέρνησης και να κερδίσουν τη μάχη βασιζόμενοι αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Υπογράμμισαν πως η ανάθεση σε ιδιώτες θα αυξήσει δραματικά τα δημοτικά τέλη και ξεκαθάρισαν ότι η μόνη βιώσιμη πρόταση είναι αυτή που διασφαλίζει την παραμονή των εργαζόμενων στα πόστα τους.

«Αποκαλύψαμε τα κατ' εξακολούθηση ψέματα της κυβέρνησης που δεσμεύονταν για την μονιμοποίηση 10.000 εργαζομένων, αλλά επί της ουσίας, έπαιζε και παίζει με το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους. Δώσαμε μία μάχη και την κερδίσαμε με τις δικές μας αποκλειστικά δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι πολλοί επιχείρησαν να διασπάσουν το κοινό μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να φτάσουμε σε νίκη και στον πόλεμο, πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα τη στρατηγική μας. Θα το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ελληνική κοινωνία.

Εμείς, ως  ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν εξαρτόμαστε από κανέναν. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε υποχείρια κανενός. Λογοδοτούμε μόνο απέναντι στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στόχος μας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, όπως και η προσφορά των υπηρεσιών μας στους δημότες.

Μετά από 11 ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων όλου του κλάδου εμμένουμε και επιμένουμε πως μόνο η πρόταση Νόμου που κατέθεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ διασφαλίζει την παραμονή των εργαζομένων που απασχολούνται με παρατάσεις συμβάσεων και την μη κατάρρευση των Υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων».