«Απαράδεκτη» και «εξοργιστική» ήταν τα σχόλια Λιβύης και Τουρκίας για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, αφότου αρνήθηκε να παραδώσει το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Αθήνας.

«Η απέλαση ενός πρεσβευτή μόνον λόγω αυτού (του μνημονίου) που υπογράψαμε δεν αποτελεί μια ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Αυτό είναι εξοργιστικό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε σχόλια που έκανε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη. Η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση της Ελλάδας είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι δείχνει το «πραγματικό πρόσωπο» της Αθήνας.

Αψιμαχίες κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τα ελληνοτουρκικά

Για τις εξελίξεις μετά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του για το φορολογικό, στην οποία επιτέθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στις εξελίξεις.

Μιλώντας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από το χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση» είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που επίσημα πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις ισχυρές χώρες, κατέκριναν τη στάση της Τουρκίας με πρώτο τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έθεσε ένα φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας.

Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τις «απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις» του, όπως χαρακτηριστικά είπε, τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο πληροφορήθηκα τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Λάθος στάση, λάθος πράξεις τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι, η ιστορία της παράταξής μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι αυτός ο εαυτός του να μην είναι ο μόνος. Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες. Πάντοτε τις ξεπέρασε με ενότητα, εχοντα για πυξίδα το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα κάνει και τώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση της έπειτα από τις δηλώσεις Μητσοτάκη ασκεί δριμύ κριτική στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον πως προσπαθεί να κάνει μαθήματα ήθους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει πέντε συγκεκριμένες περιπτώσεις και αναφέρει:

  • Αυτός που προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός δεν δίστασε  να αξιοποιήσει κατά κόρον τα εθνικά μας θέματα για να επιτεθεί στον πολιτικό του αντίπαλο.
  • Αυτός που μας κατηγόρησε ότι δώσαμε βήμα στον Τούρκο Πρόεδρο όταν τον προσκαλέσαμε στην Αθήνα και απαντήσαμε δημόσια στον αναθεωρητισμό του.
  • Αυτός που άφηνε τους βουλευτές του να δηλώνουν ότι πιστεύουν τον Ερντογάν και όχι τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας για το θέμα των 8 αξιωματικών.
  • Αυτός που, τέλος, έκανε σημαία του το διχασμό στη συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσει λίγες ψήφους.
  • Αυτός, λοιπόν, που τα έκανε όλα αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, πάει πολύ τώρα να μας κάνει μαθήματα ήθους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, δεν βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο. Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη στάση της Ν.Δ. όταν ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε την Αθήνα, όταν δηλαδή «η Ν.Δ. έλεγε να μην τον δει ο Τσίπρας λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο», ενώ επισήμανε ότι στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δηλαδή «στο Eurogroup, σε δύσκολες συνθήκες, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που τώρα έχουν κυβερνητικές θέσεις, φώναζαν “βάστα Γερούν ή βάστα Βόλφγκανγκ”».

«Δεν ξεχνάμε ότι παρόλο που πολλοί από την Ν.Δ. δεν θεωρήσανε κακή και προδοτική τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χρησιμοποιήσανε για να κερδίσουν τις εκλογές. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έφερναν τη χώρα σε δύσκολη θέση, μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.