Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας επιχείρησε να διαχωρίσει την πολιτική κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ανάμειξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στο σκάνδαλο της υπόθεσης Novartis.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Τασούλας δήλωσε ότι η επιτροπή δεν είναι πολιτικό όργανο έχουν μετατραπεί σε ανακριτικούς υπαλλήλους και όντας ανακριτικοί υπάλληλοι «έχουν ορισμένες ιδιότητες που προκύπτουν από το Σύνταγμα, από τον Κανονισμό της Βουλής και από την Ποινική Δικονομία», που τους καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους σε διάφορες περιπτώσεις όπως η περίπτωση της υπόνοιας για έλλειψη αμεροληψίας.

«Πόντιος Πιλάτος» ο Τασούλας για την εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη στην προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

«Η επιτροπή δεν είναι μια παρέα που ψάχνει την αλήθεια. Η επιτροπή αυτή δια της συγκροτήσεως της έχει μετατραπεί από πολιτικό όργανο, γιατί ακούμε βουλευτές και μας παραξενεύει πως τους βουλευτές τους αντιμετωπίζουμε σαν κάτι διαφορετικό, δεν είναι πολιτική επιτροπή κι ας αποτελείται από βουλευτές. Αυτοί όλοι έχουν μετατραπεί σε ανακριτικούς υπαλλήλους και όντας ανακριτικοί υπάλληλοι έχουν ορισμένες ιδιότητες που προκύπτουν από το Σύνταγμα, από τον Κανονισμό της Βουλής και από την Ποινική Δικονομία, οι οποίες ιδιότητες τους καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους σε διάφορες περιπτώσεις όπως η περίπτωση της υπόνοιας για έλλειψη αμεροληψίας. Όταν υπάρχει τέτοια υπόνοια ο υπάλληλος αυτός εξαιρείται όχι για λόγους αντεκδίκησης ή πολιτικού χτυπήματος, αλλά για να διαφυλαχθεί η νομιμότητα της διαδικασίας και να μην υπονομευθεί η νομιμότητα της διαδικασίας αργότερα, όταν τα πράγματα εξελιχθούν αργότερα ενδεχομένως προς κάποια ολοκλήρωση.

Η διαδικασία αυτή δεν έχει να κάνει με όρους πολιτικής αντιπαλότητας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Έχει ξεφύγει από αυτή την ιδιότητα η επιτροπή, είναι ανακριτικοί υπάλληλοι, δεν υπάρχει υπερκείμενη αρχή εν προκειμένω, ένας υπερκείμενος εισαγγελεύς που να αποφασίζει για αυτό και αποφασίζουν ως συλλογικό όργανο με βάση την αρχή της πλειοψηφίας.

Έτσι αποφασίζουν τα συλλογικά όργανα. Ενσωματώνονται οι ιδιότητες αυτές στην ίδια επιτροπή. Όταν ετέθη το ίδιο θέμα πριν από εννέα χρόνια δεν δημιουργήθηκε αυτή η ένταση. Αλλά, προκαταβολικά και για λόγους ευθιξίας οι συνάδελφοι για τους οποίους είχε τεθεί θέμα αυτοεξαιρέθηκαν. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχει η διαδικασία της αυτοεξαίρεσης γιατί έτσι κρίνουν, μοιραία κάποιος πρέπει να την αποφασίσει. Σας θυμίζω ότι στην Ολομέλεια της Βουλής όταν τίθενται θέματα αντισυνταγματικότητας νόμου ή διατάξεως νόμου δεν πάμε σε μια υπερκείμενη αρχή, η ίδια η Ολομέλεια με την αρχή της πλειοψηφίας αποφασίζει. Και μπορεί να φαίνεται παράξενο πως μπορεί να κρίνεται η αντισυνταγματικότητα με βάση την πλειοψηφία αλλά έτσι είναι αυτές οι διαδικασίες, γιατί είμαστε σε ένα συλλογικό όργανο».

Ερωτηθείς για το αν περιμένει από τους Πολάκη και Τζανακόπουλο να δώσουν το «παρών» στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά την απόφαση της επιτροπής, ο Κ. Τασούλας απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας πως δεν θέλει να προεξοφλεί τις εξελίξεις. «Επιτρέψτε μου να μην κάνω προβολή στο μέλλον. Απάντηση δεν έχω λάβει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλάμε με βάση προεξοφλήσεις. Δεν ομιλώ με βάση προβολές στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η απάντησή του, θα ήθελα να είχα την απάντησή του μπροστά μου και με βάση αυτό να προχωρούμε».

Αναφερόμενος στην επιστολή του Α. Τσίπρα, ο οποίος του ζητούσε εξηγήσεις για την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την επιτροπή, ο Κ. Τασούλας ισχυρίστηκε πως η Ολομέλεια της Βουλής όρισε τα μέλη της επιτροπής και πρόσθεσε ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική και επομένως η επιτροπή δεν θα καταρρεύσει με την απομάκρυνση δύο μελών.

«Ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του που έχει και νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, μου ζητάει να διαφυλάξω το κύρος και τη νομιμότητα μιας αποφάσεως της Ολομέλειας, η οποία όρισε τα μέλη της επιτροπής. Εξήγησα και δεν το έκανα για λόγους σχολαστικότητας αλλά ουσίας, ότι δεν αποφάσισε η Ολομέλεια για τα μέλη της επιτροπής. Η Ολομέλεια αποφάσισε για την ύπαρξη της επιτροπής, μετά με αλληλογραφία με τους αρχηγούς των κομμάτων και με βάση την αναλογικότητα των κομμάτων, αποφάσισα εγώ τη σύνθεση της επιτροπής και δεν είναι δεσμευτική η απόφαση της Ολομέλειας για τον αριθμό των μελών, ώστε αν φύγουν οι δύο να καταρρεύσει το σύμπαν. Γιατί θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να έχει 26 μέλη η επιτροπή, αλλά από την αρχή το κόμμα του κ. Βαρουφάκη δεν μετέχει στη διαδικασία και εκ των πραγμάτων η επιτροπή ξεκίνησε με 25 χωρίς αυτό να θίξει το κύρος ή τη νομιμότητα της επιτροπής.

Εδώ το πρόβλημα έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης μιας απόφασης της πλειοψηφίας. Και από εκεί και πέρα πάνω σε αυτή την άρνηση οικοδομείται όλο το σκηνικό, “εγώ θα έρθω και θα δείτε τι θα κάνω και ας με βγάλετε έξω και τι θα κάνει ο Τασούλας και αν θα στείλει τη φρουρά” και όλα αυτά. Η ουσία είναι ότι όπως εξελίσσεται αυτή η υπόθεση βλέπουμε ότι δημιουργούνται κορυφαία ζητήματα που επιτάσσουν την επιτάχυνση και την εξέλιξη της ουσιαστικής και όχι διαδικαστικής δουλειάς της επιτροπής, γι’αυτό και θα συμβάλλουμε όλοι μέχρι την Πέμπτη να εξελιχθεί αυτή η υπόθεση.

Νομίζω ότι αν θέλουμε να βρίσκουμε λόγους να τσακωνόμαστε, με το παραμικρό μπορούμε να βρίσκουμε. Αν θέλουμε όμως σε ορισμένα βασικά και σοβαρά θέματα να δείχνουμε ότι μας ενδιαφέρει η ουσιαστική εξέλιξη των υποθέσεων πάλι είναι στο χέρι μας. Είναι στο χέρι μας να δείξουμε αν μας ενδιαφέρει η ουσία του θέματος ή να υπονομεύσουμε την εξέλιξη μιας έρευνας».

Μπορεί να τεθεί ακόμα και ζήτημα πρότασης μομφής

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha fm», ότι δεν πήρες θέση σχετικά με την εξαίρεση του Πολάκη και του Τζανακόπουλου. «Εγώ δεν ήμουν ούτε σύμφωνος, ούτε αντίθετος. Εξήγησα τι θα ίσχυε σε μια συνήθη πιθανή διαδικασία και είπα ότι πρέπει να δούμε και αν υπάρχει κοινοβουλευτική πρακτική και να αναβάλουμε το ζήτημα για την επόμενη συνεδρίαση. Η άποψή μου ήταν ότι έπρεπε να αναβληθεί για να μελετηθεί το θέμα».

Ερωτηθείς για το τι προβλέπεται αν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αγνοήσουν την απόφαση και δώσουν το «παρών» στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Γ. Μπούγας τόνισε ότι οι διατάξεις του κανονισμού φτάνουν μέχρι την υποβολή πρότασης μομφής.

«Οι επιλογές είναι δύο. Ή θα σταματήσει η διαδικασία της επιτροπής, διότι δεν θα έχει νόμιμη σύνθεση και θα έχουμε με βεβαιότητα ακυρότητα, ή θα εφαρμόσουμε τις διατάξεις του κανονισμού στον βαθμό που δίνουν λύση. Οι διατάξεις του κανονισμού φτάνουν μέχρι την υποβολή πρότασης μομφής. Εγώ είμαι βέβαιος ότι κανένας συνάδελφος δημοκρατικού κόμματος δεν θα φτάσει στα άκρα και δεν θα προκαλέσει το προεδρείο, προκαλώντας έτσι τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Μπορεί μια απόφαση να μην συμφωνούμε και να μην μας αρέσει, όταν όμως λαμβάνετε με τον τρόπο που ορίζει ο κανονισμός, πρέπει να συμμορφωθούμε».