Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αρχές, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 19.738, με την Τουρκία να θρηνεί τα περισσότερα θύματα, αφού ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στη χώρα σε τουλάχιστον 16.546, ενώ άλλοι 66.132 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Συρία ανήλθε σε τουλάχιστον 3.192 – συμπεριλαμβανομένων 1.930 σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την ομάδα πολιτικής άμυνας White Helmets – και 1.262 νεκρούς σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών στη Συρία σε όλες τις πληγείσες περιοχές ανήλθε σε 5.158, με 2.258 σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και 2.900 στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Στερεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων
Τα σωστικά συνεργία στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζουν μέσα σε δριμύ ψύχος και σήμερα τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια, με τις ελπίδες να μειώνονται τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες.

Οι πρώτες 72 ώρες είναι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, περισσότερο από το 90% των διασωθέντων έχουν εντοπιστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνει ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

“Τα παιδιά μας έχουν παγώσει”, καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.

“Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο”, προσθέτει. “Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές”, τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.