Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σημειωθεί περιστατικά επαναπροώθησης Τούρκων μεταναστών , που έμεναν στην Ελλάδα χωρίς διαβατήρια, καθώς το τουρκικό καθεστώς τους έχει αφαιρέσει , από άντρες των ελληνικών αρχών, οι οποίοι έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.
 
Το περιστατικό δεν πρόκειται για μεμονωμένο. Η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έφερε στη δημοσιότητα καταγγελία η οποία αναφέρει βίαιη επαναπροώθηση τουρκικής οικογένειας με τέσσερα παιδιά και ακόμη τριών αντρών.
 
«Η στάση της Ελλάδας άλλαξε αφότου ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ τον περασμένο μήνα, και έγινε λιγότερο ανεκτική προς όσους προσπαθούν να διαφύγουν από την Τουρκία» δηλώνει ο δημοσιογράφος Selcuk Gultasli του καναλιού Zaman, μιλώντας στο Tvxs.gr.

 

Ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας
 

«Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες, αναγκαστικές επιστροφές, έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές» αναφέρει ο Φίλιπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως «εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».
 
Οι ελληνικές αρχές έχουν κληθεί να φέρουν κάποια λύση στο ζήτημα λαμβάνοντας μέτρα ούτως ώστε να αποτρέπονται τέτοιο είδους πρακτικές θέτοντας ορισμένους κανόνες για τις διαδικασίες στα σύνορα.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει πως τα κράτη είναι υποχρεωμένα να παρέχουν άσυλο στους αιτούντες καθώς και προστασία απέναντι στην επαναπροώθηση ή την άτυπη αναγκαστική επιστροφή βάση των όσων πρέπει να τηρούνται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Η πρώτη άτυπη επαναπροώθηση

Στις 24 Μαίου φαίνεται πως σημειώθηκε η πρώτη άτυπη επαναπροώθηση Τούρκου πολίτη, σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Μουράτ Καπάν, δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta, εισήλθε με βάρκα στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και λίγο αργότερα εντοπίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ενώ ζήτησε να καταθέσει αίτημα για άσυλο μεταφέρθηκε μαζί με οικογένεια Τούρκων σε παραποτάμια περιοχή όπου τους παρέλαβε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, τους έδεσε τα χέρια και με βάρκα τούς οδήγησε σε τουρκικό φυλάκιο στην αντίπερα όχθη. Όταν έφτασε στην Τουρκία, καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος.

 

«Να σταματήσουν άμεσα τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης»

Οι καταγγελίες της ελληνικής ένωσης προκάλεσαν την αντίδραση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς ο οποίος δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχος για τις αναφορές μαζικών απελάσεων από την Ελλάδα Τούρκων που ζητούν άσυλο» και ζητά από τις ελληνικές αρχές «να σταματήσουν άμεσα τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το δικαίωμα στο άσυλο».

Αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών

«Τεράστια προσβολή στην αξιοπρέπεια της χώρας»

H Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ανακοίνωση της υπογραμμίζει πως οι καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία χρήζουν άμεσης διερεύνησης και πως τέτοιες πράξεις αποτελούν «τεράστια προσβολή στην αξιοπρέπεια της χώρας».

 
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να κλείσει το θέμα. Η ολιγόλογη απάντηση του δεν έπεισε κανέναν. Την ίδια ώρα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο υπουργός κ. Τόσκας έχει ζητήσει  διεξοδική έρευνα. Ποιά είναι η αλήθεια;» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
 
«Απαιτούνται εγγυήσεις για ανεξάρτητη έρευνα. Η Ελληνική Δικαιοσύνη και ο Συνήγορος του Πολίτη, ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα Ασφαλείας, μπορούν να φωτίσουν την σκοτεινή αυτή υπόθεση» καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Ανήσυχος δηλώνει ο Αβραμόπουλος


Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές μαζικών απελάσεων ανθρώπων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και τόνισε πως θα πρέπει οι ελληνικές Αρχές να σταματήσουν άμεσα τις όποιες επαναπροωθήσεις.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφορές μαζικών απελάσεων από την Ελλάδα Τούρκων που ζητούν άσυλο. Ζητώ από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το δικαίωμα στο άσυλο».
 

Στον Άρειο Πάγο ο Στ. Θεοδωράκης


«Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες αλλά και οι καταγγελίες από Ενώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πολίτες της Τουρκίας που προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας αλλά μυστικά και άτυπα τους επιστρέφουν κάποιοι στα τουρκικά εδάφη. Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι απ΄αυτούς να καταλήγουν στις τουρκικές φυλακές. Ετοιμάσαμε ένα μεγάλο φάκελο με τις καταγγελίες και τις δώσαμε στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, την κυρία Δημητρίου, συζητήσαμε τα στοιχεία, μας διαβεβαίωσε ότι θα δει πολύ προσεκτικά την υπόθεση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας και μπορεί να δυσφημίσει την Ελλάδα σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, όπως είναι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και μας είπε ότι τις επόμενες ώρες και μέρες θα μελετήσει το φάκελο και θα προχωρήσει στις δικές της ενέργειες» ήταν η δήλωση του αρχηγού του Ποταμιού εξερχόμενος απο την εισαγγελεία.