Φόβους για εμφάνιση τέταρτου κύμα πανδημίας λόγω της τουριστικής δραστηριότητας εκφράζουν οι ειδικοί, που ελπίζουν σε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης εντός του καλοκαιριού. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται ωστόσο αναφορικά με τις παρενέργειες των εμβολίων, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών.

Για σοβαρή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό με AstraZeneca. Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να το πάρουμε σαν λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε ή να καθυστερήσουμε τον εμβολιασμό, γιατί έτσι δεν θα επιτύχουμε την “ανοσία της αγέλης”». Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι τώρα που μπήκαμε στο θερινό ηλιοστάσιο και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, «αυτή την στιγμή η μετάδοση του ιού είναι η μικρότερη δυνατή», σημείωσε όμως ότι «δεν αποκλείεται να έρθει νέο κύμα από το φθινόπωρο».

Σχολιάζοντας την δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ότι δεν θα κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, αλλά με άλλο εμβόλιο δηλώνοντας μάλιστα ότι «η μέθοδος του λεγόμενου «μεικτού εμβολιασμού», είναι απόλυτα ασφαλής» ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε: «Προφανώς αυτό δημιουργεί προβληματισμό στον κόσμο», είπε. Ωστόσο, σημείωσε ότι επιστημονικά θεωρεί ότι «είναι λάθος αυτό που δήλωσε ο Ντράγκι», καθώς ανέφερε ότι μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με διαφορετικά εμβόλια».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός με διαφορετικά εμβόλια «έχει περισσότερες παρενέργειες, δεν έχει αποδεδειγμένη κλινική αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι είναι «απειροελάχιστος ο κίνδυνος θρόμβωσης με την δεύτερη δόση AstraZeneca».

Φόβοι για εμφάνιση τέταρτου κύματος και μεταλλάξεων λόγω τουρισμού

Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα φτάσουμε στο 75% των εμβολιασμών εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Είμαι αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών. Οι πανδημικοί δείκτες καταβυθίζονται μόλις φτάσαμε στο 30%. Βέβαια θα υποδεχτούμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα φέρουν μεταλλάξεις και το στέλεχος Δ. Σε πρόσφατη μελέτη απεδείχθη ότι τόσο το AstraZeneca όσο και το Pfizer αντιμετωπίζουν πολύ καλά και αυτή τη μετάλλαξη», είπε ο κ. Τζανάκης. «Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Το στέλεχος Δ είναι η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται 40-60% περισσότερο από τη βρετανική και που όπου έχει ακουμπήσει έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή τη μετάλλαξη φοβόμαστε, μιλάμε για τέταρτο κύμα το Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί η μετάλλαξη να έρθει και με τους τουρίστες οπότε μπορεί να έχουμε το τέταρτο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι. Επομένως πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι τον εμβολιασμό μας, ώστε με ένα 70-75% να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, και συνεχίζοντας να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο.», εξήγησε.

Αναφερόμενος στη σύγχυση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca ο καθηγητής σημείωσε ότι «η επιτροπή εμβολιασμού είχε δίκιο που πήρε τις αποφάσεις που πήρε, αλλά χάθηκε λίγο το παιχνίδι στο επικοινωνιακό κομμάτι. Έχουμε πληθώρα εμβολίων επομένως μπορείτε να επιλέξετε όποιο θέλετε αυτή τη στιγμή. Όσοι έχετε ξεκινήσει με κάποιο εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσετε τον εμβολιασμό σας με το ίδιο. Και κατά κανόνα το AstraZeneca να το προτιμούν όσοι είναι άνω των 60 ετών. Πολύ σωστά η επιτροπή άνοιξε την πλατφόρμα σε όλες τις ηλικίες για όλα τα εμβόλια και έγινε για να αντιμετωπιστούν όποιοι είχαν αμφιβολίες».

Μιλώντας, τέλος, για το θέμα που έχει ανοίξει περί προνομίων στους εμβολιασμένους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «τα προνόμια για τους εμβολιασμένους κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται διακρίσεις. Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν διευκολύνσεις και ελευθερίες για τη μετακίνησή τους ή τις συναναστροφές τους. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε με σωστό τρόπο αυτού του είδους τις ελευθερίες».

Ανάγκη αύξησης εμβολιασμών

Εξαιρετικά μικρή είναι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας η περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρει, στην Αγγλία έχουν, μέχρι στιγμής, καταγραφεί 39 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 27 περιπτώσεις περικαρδίτιδας μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο αριθμός των περιστατικών δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο σε αντίστοιχο πληθυσμό μη εμβολιασμένων για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η ανάλυση των δεδομένων στις ΗΠΑ έδειξε ότι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας η περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό (αν όντως υπάρχει συσχέτιση) είναι μεγαλύτερη μετά τη δεύτερη δόση και λίγο μεγαλύτερη με το εμβόλιο της Moderna (24,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο) στην ηλικιακή ομάδα 16-39 ετών σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer (10,4 ανά εκατομμύριο δόσεων).Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες και εύκολα αντιμετωπίσιμες, οι ασθενείς μένουν κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι εξαιτίας των παρενεργειών.

Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει επίσης ότι η Βρετανική ρυθμιστική αρχή έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα στοιχεία των θρομβώσεων μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca. Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η επίπτωση είναι μικρότερη στην ηλικιακή ομάδα 18-49 ετών (0,7 θρομβώσεις ανά εκατομμύριο δόσεων) και μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα των 50+ (1,5 ανά εκατομμύριο δόσεων).

Τέλος, υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα υπήρξαν 3.879.410 θάνατοι εξαιτίας της νόσου Covid-19 και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, γιατί οι περισσότερες χώρες του πλανήτη δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά εμβόλια.

«Μάσκες μέχρι ο πληθυσμός να εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%»

Την εκτίμηση ότι εντός του καλοκαιριού θα δοθούν οδηγίες για τη χορήγηση τρίτης δόσης σε όσους είχαν εμβολιαστεί κατά την πρώτη φάση εμβολιασμού, εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Η ίδια διευκρίνισε ότι όσοι εμβολιάζονται τώρα, πιθανώς θα χρειαστούν μια τρίτη δόση σε ένα χρόνο.

Ως προς τις μάσκες, ανέφερε ότι οι πολίτες πρέπει να τις φορούν και στις διακοπές, ειδικά σε περιπτώσεις συνωστισμού, όπου δεν γνωρίζουν ποιος βρίσκεται δίπλα τους. Σημείωσε, δε, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες όταν ο πληθυσμός εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%.

Η κ. Παγώνη επεσήμανε τέλος ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία βαίνει βελτιούμενη σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, αν και παρατήρησε ότι το ΕΣΥ δέχεται πίεση και λόγω άλλων περιστατικών.