Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη με την κυβέρνηση να συνεχίζει την προώθηση του τουρισμού
Σα να βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλεί τουρίστες και να προωθεί το «ελληνικό καλοκαίρι», ενώ η νέα μετάλλαξη του ιού ανησυχεί τους ειδικούς που τονίζουν πως εντός του καλοκαιριού το συγκεκριμένο στέλεχος θα κυριαρχεί. Παράλληλα κυβερνητικά χείλη κάνουν σε τηλεοπτικά παράθυρα ανοιχτά λόγο για προνόμια σε εμβολιασμένους.
Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια από Δευτέρα 28 Ιουνίου, με την κυβέρνηση να κάνει ανοιχτά λόγο για προνόμια στους εμβολιασμένους, ενώ τα καμπανάκια χτυπάνε για τη νέα μετάλλαξη Δέλτα. Σήμερα Κυριακή είναι η τελευταία μέρα με απαγόρευση κυκλοφορίας και επίσημα -για όσους την εφαρμόζουν-, οι μάσκες βγήκαν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τη Δευτέρα έρχονται ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας για σήμερα Κυριακή αρχίζει 01:30 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 05:00 π.μ.
Εκτός από την απελευθέρωση της κυκλοφορίας, από τις 05:00 το πρωί της Δευτέρας θα ισχύουν τα εξής μέτρα: εξαιρούνται από τα εβδομαδιαία self test οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όπως και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι από 6 που ισχύει σήμερα, στα 300 άτομα ορίζεται το ανώτατο όριο ατόμων για δεξιώσεις και για παραλίες ορίζεται η αναλογία 120 άτομα ανά 1.000 τμ επιφάνειας με ελεγχόμενη είσοδο.
Έρχονται προνόμια για εμβολιασμένους
Η κεντρική ιδέα του μοντέλου που είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής πυκνότητας – κυρίως οι ανοιχτοί – σε δύο ταχύτητες και να είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτητών το πώς θα ενεργούν.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Ωστόσο εάν ο κάθε υπεύθυνος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.
Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενώ για την εστίαση στο τραπέζι έχει τεθεί το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες να αποφασίζουν για το αν θα δέχονται ανεμβολίαστους.
Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη, ενώ η κυβέρνηση καλεί τουρίστες
Στην πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο εξαιτίας και της μετάλλαξης «Δέλτα» αναφέρθηκε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σε περίπτωση τέταρτου κύματος τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο με την ινδική μετάλλαξη να έχει επικρατήσει και με το 50% ανεμβολίαστους δεν θα μιλάμε για υγειονομική κρίση αλλά «θα έχουμε καταστροφή».Ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν υψηλότατη προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας αλλά όχι νόσηση. «Νοσούν αλλά δεν σέρνονται στα νοσοκομεία» εξήγησε ο επιστήμονας και πρόσθεσε ότι με τις μεταλλάξεις ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Προειδοποίησε δε ότι η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο και τα παιδιά.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος επανέλαβε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι η επικράτηση της εν λόγω μετάλλαξης και στην Ελλάδα είναι σίγουρη: «Το θέμα είναι πόσο μπορούμε να καθυστερήσουμε στην χώρα μας», ανέφερε. «Το έχει πει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την πρόληψη των νοσημάτων ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε και θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων» πρόσθεσε. Τόνισε ότι το 4ο κύμα κορονοϊού θα πλήξει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και τους ανοσοκατασταλμένους που δεν τους έχουν «πιάσει» οι δύο δόσεις.
Μάλιστα, σημείωσε, πως ίσως θα πρέπει να επισπευθεί η τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους για να προστατευτούν, ενώ ανέφερε πως θα είναι μικρά τα προβλήματα για τους εμβολιασμένους. Υπογράμμισε πως πλέον στόχος στη χώρα μας είναι το 70% του πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου μέσα στον Ιούλιο και ότι αυτή την στιγμή περίπου το 40% των ατόμων 60 – 70 ετών δεν έχει εμβολιαστεί. «Πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί, η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει που είναι τα προβλήματα, σε ποιες ηλικιακές ομάδες και περιοχές έτσι ώστε με ειδικές παρεμβάσεις να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. 1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα» έχει τονίσει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά λοκντάουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» σχολίασε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, «μην πιστεύετε πάντα τις δημοσιογραφικές υπερβολές», απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση σχετική με το δημοσίευμα του πρακτoρείου Bloomberg ότι υπήρξε ενόχληση της Γερμανίας και της Γαλλίας για την απόφαση της Ελλάδας και κάποιων άλλων χωρών εξαρτημένων από τον τουρισμό να δέχονται τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με τα με λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά εμβόλια. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν μας δημιουργεί φοβερή ανησυχία, διότι αντιμετωπίζεται με πλήρη εμβολιασμό», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία όσοι κινδύνεψαν από τον κορονοϊό δεν είχαν εμβολιαστεί.