Με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού και τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους και τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού. O Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα και την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αναμένονται διακυμάνσεις κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, αλλά και σταθεροποίηση με 2000 περίπου κρούσματα μέχρι το τέλος Μαΐου. Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε πάντως ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων μέχρι τέλος του μήνα λόγω και της έναρξης νέων δραστηριοτήτων, ενώ προέβλεψε ότι θα φθάσουμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων στα μέσα Ιουνίου.

«Τα ανοίγματα είναι κρίσιμα. Είναι σημαντικό να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τις τουριστικές ροές» σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει πλέον να χαμογελάσουμε, καθώς ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος». Ωστόσο, προειδοποίησε πως «δε λύσαμε το πρόβλημα επειδή ήρθε το καλοκαίρι και ο καλός καιρός».

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις μίλησε στον ΑΝΤ1 και ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής, Μανώλης Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τα κρούσματα αναμένεται να πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Πρέπει σιγά σιγά οι πολίτες να κάνουν όλες τις δραστηριότητες με προσοχή. Να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατήσουν χαμηλά τη μετάδοση του ιού. Θα έπρεπε να ανοίξουν νωρίτερα τα ανοιχτά θέατρα και τα θερινά σινεμά” τόνισε, ενώ αναφορικά με την πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19, σημείωσε δε ότι δεν αποτελεί λύση η άρση της πατέντας των εμβολίων. «Είναι μια μη ρεαλιστική λύση που δεν θα μας λύσει το πρόβλημα. Δεν ανοίγουν έτσι εύκολα εργοστάσια για να παράξουν εμβόλια. Αυτό θέλει πάρα πολύ χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν χρειαστεί στο μέλλον και μία τρίτη δόση εμβολίου απάντησε ότι μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη και πέμπτη. «Ο εμβολιασμός χτίζει το πρώτο στρώμα ανοσίας και μετά μπορούμε να κάνουμε συντήρηση, αλλά αυτό θα είναι μια ρουτίνα που δεν θα μας απασχολεί» σημείωσε.

«Ένα 35% από όσους μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν τα καταφέρνουν. Εμβολιασμένοι δε φτάνουν στις ΜΕΘ», υποστηρίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών, Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega.

«Ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ δεν έχει μειωθεί και δε θα μειωθεί για τις επόμενες δέκα ημέρες. Είχαμε και πολλούς θανάτους καθημερινά, γι’ αυτό είχαμε και την όποια μείωση στις κατειλημμένες ΜΕΘ», είπε και στη συνέχεια εξήγησε πως «αν κάποιος μπει σε ΜΕΘ, η πορεία του εξαρτάται από την ηλικία του και τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει».

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, η πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται δεν έχει εμβολιαστεί. Eπεσήμανε δε ότι ένα 35% από όσους μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν τα καταφέρνουν. «Εμβολιασμένοι δε φτάνουν στις ΜΕΘ», τόνισε, ενώ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την απόκτηση ανοσίας, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό ποσοστό, δηλάδή στο 50-60%, αλλά μπορούμε να το αγγίξουμε μέχρι τέλος Ιουνίου και στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει ανέλθει στο 80%.

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, ανέφερε πως κάθε γιατρός, κάθε νοσηλευτής και κάθε υπάλληλος που δουλεύει σε νοσοκομείο έχει υποχρέωση να εμβολιαστεί. «Δε χρειάζεται να του το επιβάλει κανείς. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει και πρέπει να το κάνει. Θα συμμορφωθεί. Το 62% των εμβολιασμένων υγειονομικών έχει πάει ήδη στο 85%. Θα το κάνουμε από μόνοι μας, δε χρειάζεται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός», κατέληξε.