Όπως ανέφερε στο Open ο κ. Καραστάθης, από τις 13 Μαΐου καταγράφεται μια έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα μεταξύ Κιάτου και Ξυλοκάστρου, με συγκέντρωση πολλών μικρών σεισμών της τάξης των 2 Ρίχτερ το πολύ, και συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί 60 σεισμοί, εκ των οποίων οι 15 πάνω από 2 Ρίχτερ.
“Το μόνο που μας προβληματίζει σε αυτήν την περιοχή είναι ότι είναι σε μια ζώνη με μεγάλο δυναμικό, έχει δηλαδή σεισμικές ενεργές ζώνες πολύ μεγάλες, οι οποίες μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς. Από τη στιγμή που απλώς υπάρχει μια διέγερση, αυτό δε λέει κάτι από μόνο του, αλλά η περιοχή είναι τέτοια που δεν μπορείς να βάζεις στοιχήματα. Από εκεί και πέρα, τέτοιες ακολουθίες μικροσεισμικές που δεν κατέληξαν σε τέτοιους ισχυρότερους σεισμούς είναι αρκετές στον Κορινθιακό. Το 2011 ξανά είχαμε μια περίπτωση που για πολλούς μήνες ήταν μικροσεισμοί, της τάξης αυτής και λίγο μεγαλύτερης. Δεν κατέληξε κάπου, ο κόσμος είχε πάλι ανησυχήσει και δεν έγινε τίποτα. Το μόνο που μας προβληματίζει είναι ότι ο Κορινθιακός είναι γνωστός για τη σεισμικότητά του, έχει μεγάλες ζώνες, το ρήγμα του Ξυλοκάστρου για παράδειγμα”, ανέφερε συγκεκριμένα.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως τα δεδομένα από μόνα τους δε δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό. “Αν η ακολουθία ήταν σε κάποιο άλλο σημείο του ελλαδικού χώρου, δε θα είχαμε ασχοληθεί καν”, σχολίασε.
Για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, επεσήμανε πως η πλούσια μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, ενώ πριν τον σεισμό είχε προηγηθεί και μία έντονη προσεισμική ακολουθία