Τη συνήθη τακτική της ακολουθεί η κυβέρνηση με υπουργούς της να δηλώνουν αντιφατικά πράγματα και εν τέλει να προδίδουν τα ενδόμυχα σχέδια της κυβέρνησης. Ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων ο Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας πως «θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί».

«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρθηκε «σε ένα αληθινό παράδειγμα» όπου «ξενοδοχείο στην Αθήνα, με Αμερικανούς τουρίστες, όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι στο προσωπικό, ο μάγειρας αρνείται να εμβολιαστεί. Ο μάγειρας απολύθηκε».

Παρά το γεγονός πως η υφυπουργός Εργασίας υποχρεώθηκε να μαζέψει τη δήλωσή της περί απολύσεις ανεμβολίαστων, ο Άδωνις Γεωργιάδης επανήλθε δριμύτερος λέγοντας πως «η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις» και έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος: «Σε έναν οίκο ευγηρίας, υπάλληλος που αρνείται να εμβολιαστεί θα μπει σε αναστολή. Για πόσο καιρό θα μπει σε αναστολή. Δεν πρέπει να καλυφθεί η θέση; Με τι σύμβαση θα καλυφθεί; Για πόσο καιρό. ‘Αρα, θα γίνουν απολύσεις», είπε, σχολιάζοντας και την δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Μάκης Βορίδης με πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, αφήνοντας ανοιχτό παραθυράκι για απολύσεις. Σε ό,τι αφορά στο μέτρο της αναστολής εργασίας σε όσους είναι ανεμβολίαστοι, ο Μ. Βορίδης σημείωσε ότι «αυτό δεν μπορεί να είναι επ’ άπειρον, αλλά αποτελεί μία περίοδο προσαρμογής που δίνεται για την επιχείρηση και τον εργαζόμενο προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω».

Προ δύο ημερών μάλιστα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει: «Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε αυτό και νομίζω ότι θα υπάρξει. Για μένα η έννοια της αναστολής είναι μία έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής. Αλλά εν συνεχεία είναι προφανές ότι αυτό θα αποτελεί μία υγειονομική υποχρέωση. Οι εργαζόμενοι παραδείγματος χάρη σε καταστήματα εστίασης είναι σαφές ότι τηρούν έχουνε και υγειονομικά πιστοποιητικά και πιστοποιήσεις της καλής τους υγείας. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έχει συγκεκριμένα νοσήματα να πάει να εργαστεί σε μια κουζίνα. Για προφανείς λόγους λοιπόν αυτές οι υγειονομικές υποχρεώσεις θα υπάρξουν ως υποχρέωση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας για ορισμένα επαγγέλματα. Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις, είναι προφανές ότι θα βρίσκεται σε παραβίαση της συμβάσεως εργασίας του». Και συμπλήρωσε σε ερώτηση περί απόλυσης: «Βέβαια, άμα δεν τηρεί αυτά που λέει ο νόμος για την εργασία του».

Οι αντιφατικές δηλώσεις των υπουργών τις τελευταίες ημέρες για τα τιμωρητικά μέτρα της αναστολής εργασίας και της άδειας άνευ αποδοχών ως συνέπεια της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε εργαζομένους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις που η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει.

Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι, εκτός από τα διοικητικά μέτρα, υπάρχει και «η πειθώ με επιχειρήματα». Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, εκκλησίες όλων των δογμάτων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κυβέρνηση και κόμματα «να συνεργαστούν σε καμπάνιες ενημέρωσης, να πρωτοστατήσουν χωρίς αστερίσκους και “ναι μεν αλλά” για την ενημέρωση των πολιτών με επιχειρήματα και πειθώ». Κυρίως, όμως, καλούν τις οργανώσεις των εργοδοτών «να γενικεύσουν τις καλές πρακτικές πολλών και σοβαρών επιχειρήσεων που με ενημέρωση και κίνητρα βοηθούν σημαντικά στον εμβολιασμό των εργαζομένων» για μια εθνική στρατηγική και τακτική που θα οδηγήσει στο πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».