Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να σταματήσει την επίθεσή του στον θύλακα κατά μία ημέρα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10 επιπλέον αιχμαλώτων, αν και έχει επίσης επαναλάβει την πρόθεσή του να συνεχίσει να μάχεται μέχρι τη «νίκη».

Η επέκταση της εκεχειρίας «είναι ο στόχος μου, αυτός είναι ο στόχος μας, να διατηρήσουμε αυτή την παύση πέρα ​​από το αύριο, ώστε να συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται και να προσφέρεται περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη στη Γάζα», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι μίλησε με τον Μπάιντεν για την απελευθέρωση του αιχμαλώτου. Ωστόσο, είπε ότι είπε επίσης στον Αμερικανό ηγέτη ότι, στο τέλος της εκεχειρίας, το Ισραήλ θα επιστρέψει με πλήρη ισχύ για να επιτύχει τους στόχους του για την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.

Η Χαμάς δήλωσε ότι επιθυμεί να παρατείνει την παύση των μαχών εάν καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για να αυξηθεί ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που απελευθερώνονται από το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η ομάδα που κυβερνά τη Γάζα θα ήθελε να διακοπούν οι μάχες για «όσο συνεχίζουν να βγαίνουν οι κρατούμενοι».

Τριάντα εννέα έφηβοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη της εκεχειρίας σε 117. Η Χαμάς δήλωσε ότι παρέδωσε 13 Ισραηλινούς, τρεις Ταϊλανδούς και έναν με ρωσική υπηκοότητα στην τέταρτη φάση των ανταλλαγών της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η παλαιστινιακή οργάνωση έχει απελευθερώσει συνολικά 58 αιχμαλώτους, εκ των οποίων 39 στο Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιέζει για  πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός αντί για μια προσωρινή εκεχειρία, λέγοντας ότι η «ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα». «Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, καταλήγοντας σε μια πλήρη ανθρωπιστική εκεχειρία, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής. Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρρίκ.