Την Τρίτη 10 Ιουλίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο προβλέπει επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για μόνιμους κατοίκους και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς προϊόντων και καυσίμων για το ανατολικό Αιγαίο, μικρές Κυκλάδες και μικρότερα νησιά, ενώ το 2019 το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί σε όλο τα νησιά πλην της Κρήτης, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά.
 
Οι δικαιούχοι των 49 νησιών που εντάσσονται στην εφαρμογή του μέτρου, αν και ακόμα βρίσκεται σε πιλοτικό επίπεδο, μπορούν να μεταβούν στον ιστότοπο και να εγγραφούν, αποκτώντας τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) που θα χρησιμοποιούν στα πρακτορεία έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
 
Ο χρήστης θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
 
  1. Κάνει εγγραφή με τους κωδικούς TAXIS.
  2. Συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία και δίνει έναν τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) στον οποίο θα του πιστώνονται τα χρήματα που δικαιούται από την εφαρμογή του μέτρου
  3. Άμεσα εκδίδεται ο ΜΑΝ ο οποίος είναι προσωπικός και ισχύει άπαξ.
 
Σημειώνεται ότι ο δικαιούχος δεν χρειάζεται να κάνει καμία περαιτέρω ενέργεια για να πιστώνονται τα χρήματα σε μηνιαία βάση στο λογαριασμό του, για τα οποία έχει τονιστεί ότι δεν φορολογούνται και δεν μπορούν να κατασχεθούν.
 
Το υπουργείο Ναυτιλίας καλεί τους νησιώτες, για όποια απορία, να καλούν στη σταθερή γραμμή υποστήριξης, 215-215-7830, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. – 5.00 μ.μ. ή να αποστέλλουν τα ερωτήματά τους μέσω της ειδικής φόρμας που υπάρχει στον ιστότοπο.
 
Τέλος, από την 1η Ιουλίου 2018 είναι επιλέξιμες, επίσης, και οι δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής. Γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο συστήνει στις επιχειρήσεις, από την προαναφερόμενη ημερομηνία, να τηρούν αρχείο των σχετικών παραστατικών (φορτωτική, τιμολόγια και ναύλους επαγγελματικού οχήματος – στην περίπτωση ιδιομεταφοράς).