Όπως είπε, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τα παιδιά ηλικίας από 5-11 ετών ανοίγει στις 10 του μήνα, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή. Η πρώτη παραλαβή εμβολίων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου και τα πρώτα εμβόλια θα χορηγηθούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Λόγω όμικρον, στους τρεις μήνες η τρίτη δόση

Τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον ως αιτία για την απόφαση η τρίτη ενισχυτική δόση να χορηγηθεί στους τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία δήλωσε ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία, τα εμβόλια δεν μπορούν να αδρανοποιήσουν το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Αν και προσπάθησε να φανεί καθησυχαστική, εξήγησε, με βάση τα στοιχεία των έως σήμερα ερευνών, η παραλλαγή «Ο» κατορθώνει να παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, και ο αριθμός να προκαλέσει επαναλοιμώξεις σε ήδη νοσήσαντες είναι από υπερδιπλάσιος έως υπερτετραπλάσιος. Επίσης, είπε, το γεγονός ότι εμβολιασμένοι έχουν νοσήσει από την «Ο» δείχνει ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν την αδρανοποιούν.

Ωστόσο, είπε ότι είναι απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κυρίως όταν χορηγείται και η τρίτη δόση του εμβολίου, η οποία προλαμβάνει σημαντικά από τη νοσηλεία, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από θάνατο.

Επίσης, όσον αφορά την απόφαση που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από την «παραίνεση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, για μείωση του περιθωρίου χρόνου ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση από τους 6 στους 3 μήνες, είπε ότι ελήφθη λόγω της νέας παραλλαγής σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο νόσησης.

Όπως είπε επίσης, το γεγονός ότι μειώθηκε το περιθώριο χρόνου, θα ήταν αβάσιμο να ισχυριστεί κανείς ότι μετά τους 3 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δύο δόσεις) χάνεται η ανοσοπροστασία από τα εμβόλια. Πρόσθεσε δε, έπειτα από ερώτηση γιατί εμείς πήραμε αυτή την απόφαση, ενώ δεν έχουν αλλάξει οι οδηγίες των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, ότι οι αποφάσεις σε κάθε χώρα λαμβάνονται με βάση τα κατά τόπους επιδημιολογικά στοιχεία.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής ρωτήθηκε επίσης γιατί αποφασίστηκε η ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες, αντί στους τέσσερις, και αν θα έπρεπε να περιμένουμε να δούμε αν υπάρχουν παρενέργειες από τα εμβόλια στους έξι μήνες, πριν αποφασίσουμε τη χορήγησή τους στους τρεις.

Υποστήριξε ότι η διαφορά ανάμεσα στους τρεις και τέσσερις μήνες είναι πολύ μικρή, και ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, ενώ τόνισε ότι τα εμβόλια δεν έχουν παρενέργειες τέτοιες που να προκαλούν λόγους ανησυχίας.