Με τους εμβολιασμούς σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν ήδη εκκινήσει και με τους πολίτες να εμβολιάζονται με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, άλλο ένα εμβόλιο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ανακοίνωσε ότι από πλευράς του ενέκρινε και προτείνει πλέον και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna για κυκλοφορία στην ΕΕ. Με την καθοριστική απόφαση πλέον να πέφτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA, Έμερ Κουκ, «αυτό το εμβόλιο μας παρέχει άλλο ένα εργαλείο για να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση. Αποτελεί μια απόδειξη για τις προσπάθειες και τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων (το γεγονός) ότι έχουμε αυτή τη δεύτερη θετική πρόταση εμβολίου λίγο πριν από ένα χρόνο από τότε που η πανδημία κηρύχθηκε από την ΠΟΥ», ανέφερε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο twitter ανέφερε πως η ανακοίνωση του EMA αποτελεί θετικό νέο, «για τις προσπάθειές μας να προσφέρουμε περισσότερα εμβόλια COVID-19 στους Ευρωπαίους» και πρόσθεσε πως «τώρα εργαζόμαστε με τη μέγιστη ταχύτητα για να το εγκρίνουμε και να το κάνουμε διαθέσιμο στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται την ολλανδική αρχή φαρμάκων, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έρθει ακόμα και εντός της ημέρας.

Το εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί ήδη από τις αρχές των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ισραήλ. Σε κλινικές δοκιμές σύμφωνα με την εταιρεία, το ποσοστό επιτυχίας ανοσοποίησης του εμβολίου ήταν άνω του 95%, ενώ δεν είχαν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο ένα ποσοστό 10% εμφάνισε κόπωση, όπως ανέφερε μια ενδιάμεση έκθεση της εταιρείας. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις σε διάστημα 28 ημερών.

Η έγκρισή του αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εμβολίων που παρατηρείται στην ΕΕ, καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί εξαρχής αρκετά εμβόλια από τις Pfizer/BioNTech, με αποτέλεσμα να υπάρχει «τρύπα» στον εφοδιασμό, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των εμβολιασμών. Αυτό όμως που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους οργανισμούς φαρμάκων όπως ο FDA, να προειδοποιούν σχετικά, είναι το γεγονός ότι ακριβώς λόγω της έλλειψης, είναι πιθανόν πολλές χώρες να προβούν σε αύξηση του διαστήματος ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, προκειμένου περισσότεροι πολίτες να λάβουν έστω την πρώτη δόση.

Παρ’ όλα αυτά χωρίς τις δύο δόσεις και χωρίς αυτές να χορηγηθούν εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, η ανοσοαπόκριση είναι αμφίβολο αν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει εξεταστεί σε επίπεδο κλινικών δοκιμών.