Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί, με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.

Ωστόσο προβληματισμός προκύπτει στους επιχειρηματίες σχετικά με την ημερομηνία ανοίγματος καθώς πρόηγούνται απανωτές αργίες, κάτι που φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα στην τροφοδοσία. Ταυτόχρονα, προβληματισμός υπάρχει τόσο για τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί έπειτα από 6 μήνες κλεισίματος, αλλά και για το ωράριο που θα υπάρχει από εδώ και πέρα.

Κατά πάσα πιθανότητα η μετακίνηση για μετάβαση σε κατάστημα εστίασης θα γίνεται χωρίς την αποστολή κάποιου SMS, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θα υπάρχει SMS για την εστίαση. Θα το συζητήσουμε με την επιτροπή. Η γενική ιδέα είναι να υπάρχει μια ευελιξία στην εστίαση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να καταργηθούν εντελώς τα SMS όταν ανοίξει η εστίαση, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

H επανεκκίνηση πάντως φέρνει ένα νέο βραχνά για τους επιχειρηματίες και αυτός είναι το έξτρα κόστος των σελφ τεστ με το ένα από τα δύο υποχρεωτικά τεστ ανά εβδομάδα να πρεπει να επιβαρυνθούν οι ίδιοι.

Αυτό είπε λίγο-πολύ και ο Γεωργιάδης: «Πιθανό ενδεχόμενο το ένα self – test θα το προσφέρει το κράτος και το άλλο θα το βάζει η επιχείρηση στα έξοδά της. Για μια επιχείρηση με 20-30 υπαλλήλους, με κανονικό ικανό τζίρο, δεν είναι κόστος. Δεν θα επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση εργαζόμενος».

«Ένα έναμιση μήνα θα χρησιμοποιούμε ακόμα self test. Όταν προοδεύσουν οι εμβολιασμοί δεν θα μας είναι χρήσιμα» πρόσθεσε.

Το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης επιστράτευσε ο υπουργός Ανάπτυξης απέναντι στις ενστάσεις της ΠΟΕΣΕ ότι η Δευτέρα του Πάσχα είναι ατυχής επιλογή για εκκίνηση, αφού μεσολαβούν αργίες και είναι εξαιρετικά δύσκολος ο ανεφοδιασμός.

«Η ημερομηνία ενάρξεως είναι η άδεια που δίνει το κράτος. Το ποιος θα ανοίξει στις 3, στις 4 ή στις 5 είναι στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία», απάντησε, πετώντας το μπαλάκι στους εστιάτορες. Στις διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση του επιδόματος ρευστότητας για αγορά πρώτων υλών, διαβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα του ΕΣΠΑ θα ανέβει στις 10 Μαΐου και ότι οι εκταμιεύσεις είναι ζήτημα λίγων ημερών.

Μάλιστα έδωσε συμβουλή ο υπουργός «να πάρουν τις προμήθειές τους και να πουν στον προμηθευτή τους ότι θα τον πληρώσουν σε δύο εβδομάδες όταν θα πάρουν τα λεφτά».

Αντιδράσεις από την Εστίαση

«Οι ανακοινώσεις έγιναν χωρίς καμία συζήτηση και διαβούλευση», λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο το άνοιγμα στις 3 Μαΐου σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να εργαστούν εν μέσω αργιών για την προετοιμασία των καταστημάτων εστίασης.

Επίσης για να λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης, θα πρέπει να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να τροφοδοτήσουν τις κουζίνες με φρέσκα κρέατα και λαχανικά όταν τις ημέρες πριν την επανεκκίνηση τους η αγορά θα είναι κλειστή.

Τους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες της Εστίασης στην Ελλάδα, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης που ζητά διαβούλευση για τα ανοιχτά θέματα ασκώντας κριτική στο σχέδιο επανεκκίνησης του κλάδου.

Σύμφωνα με την επιστολή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που εξαρτώνται απ’ αυτήν, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας τον τελευταίο χρόνο ενώ ο κλάδος έβαλε καθολικά «πλάτη» στα lockdown από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη, όταν τα επιδημιολογικά φορτία ήταν υψηλά και το κράτος την ενοχοποιούσε γι ́ αυτό, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει το ισομερές φορτίο σε όλους τους Έλληνες.

Οι επαγγελματίες εγκαλούν τον πρωθυπουργό γιατί ανέμελα ή αθέμιτα αποφάσισε άλλη μια φορά, χωρίς τους εκπροσώπους του κλάδου, κάτι που καταλήγει μετά από έναν χρόνο μια αξιόμεμπτη πράξη. Όπως αναφέρουν, αυτό το άνοιγμα θα είναι πιο επώδυνο από το lockdown γιατί δεν έχει κανένα σχέδιο. “Είχατε εξαγγείλει ένα ποσόν επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις μας, χωρίς το οποίο αδυνατούμε να ανοίξουμε. Με ποια λογική ανοίγετε τα καταστήματα εστίασης την επομένη του Πάσχα, χωρίς την δυνατότητα φρέσκων προμηθειών και εφοδιασμού, αφού έχουν προηγηθεί τουλάχιστον τρεις αργίες; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση βιωσιμότητας με λιγοστά τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, άλλωστε οφείλουμε οι περισσότεροι από εμάς τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα του 2020 και μάλιστα με 100% προσαύξηση, γιατί δεν φροντίσατε με μια παρέμβασή σας να μας απαλλάξετε από αυτό το οικονομικό βάρος, πράγμα που έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον Δήμο της Αθήνας”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι επαγγελματίες του Κύκλου προτείνουν να ανοίξουν παράλληλα και οι εσωτερικοί χώροι με επίδειξη self test από τους πελάτες στην μισή δυναμικότητα από αυτήν που αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση το κατάστημα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα της επιλεκτικής αναστολής, αν κρίνει ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων με παράλληλο επίδομα αναστολής και προς τους ιδιοκτήτες, διότι είμαστε και εμείς φυσικά πρόσωπα.

Οι επαγγελματίες αναφέρονται επίσης στο γεγονός ότι το άνοιγμα τους βρίσκει καταχρεωμένουςενώ έχουη προτείνει πλήρη επιδότηση των χρεών προς το Δημόσιο του 2020 και του α ́ εξαμήνου του 2021 (ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος). “Περιμένουμε την γενναία απόφασή σας και να είστε σίγουρος ότι θα εισπράξετε στο ακέραιο το πολιτικό κόστος σε κάθε περίπτωση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Η επιστολή καταλήγει με αναφορά στο άρθρο 388 Α.Κ. που προβλέπει την απρόβλεπτη μεταβολή συνθηκών περιγράφοντας την ζοφερή πραγματικότητα που ζουν οι επαγγελματίες και ζητά την θέσπιση Δικαιοστασίου σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Επίσης αναφορικά με το θέμα της “πλατείας” σημειώνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται χωρίς παράλληλη απελευθέρωση του ωραρίου.

Εν κατακλείδι, η πρόταση στον πρωθυπουργό είναι να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και να γίνει μια διαβούλευση με την παρουσία συλλογικοτήτων από την Εστίαση, ώστε να αποκτήσει ο ίδιος μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας.