Ο Μάτις παρακολούθησε μαζί με τον ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο την στρατιωτική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν 230 στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν τη Ρωσία, προκειμένου «να χαλαρώσει την επιθετική της πολιτική απέναντι στην Ουκρανία».

Παράλληλα, τόνισε πως οι στοχεύουν στην ενίσχυση των σχέσεων με την Ουκρανία και αυτό φαίνεται από την έγκριση βοήθειας σε στρατιωτική τεχνολογία ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων. Στράφηκε και πάλι κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι αν η Μόσχα το αρνείται είναι εμφανές πως προσπαθεί να παραχαράξει τα διεθνή σύνορα.

«Πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Προσφάτως εγκρίναμε τη βοήθεια σε στρατιωτική τεχνολογία ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει εξοπλισμούς που θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας. Το ζήτημα αυτό το εξετάζουμε.

Μόλις επιστρέψω και με γνώμονα ό,τι είδα, θα ενημερώσω την ηγεσία της χώρας για συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία και θα προτείνω για να τα υιοθετήσει η αμερικανική πλευρά. Παρότι η Ρωσία το αρνείται, γνωρίζουμε ότι προσβλέπουν να επαναχαράξουν τα διεθνή σύνορα με τη χρήση στρατιωτική βίας, υπονομεύοντας την ανεξαρτησία και τα ελεύθερα έθνη της Ευρώπης».