Στο τραπέζι τις συζήτησης τις τελευταίες ώρες έχει τεθεί εκ νέου το ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης, με τα καθημερινά υπαίθρια πάρτι πολλών ατόμων να κάνουν όλο και περισσότερους ειδικούς να εκφράζουν την άποψη ότι είναι προτιμότερο να ανοίξει η εστίαση, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις, υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από 14 μήνες lockdown. «Ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε» επισήμανε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην σχετική τοποθέτηση της και η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» στον Ant1, δήλωσε ότι «ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας, θεωρώντας ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα». Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά. «Θα μπορούσαμε να είχαμε λάβει ήδη μέτρα, αφού βλέπαμε τι συμβαίνει στις πλατείες» είπε ο καθηγητής για τις αποκαρδιωτικές εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σχεδόν κάθε βράδυ στα μεγάλα αστικά κέντρα από παρέες εκατοντάδων νεολαίων που συγχρωτίζονται» εξήγησε.
«Η εστίαση θα μπορούσε να λειτουργήσει συντεταγμένα πριν από το Πάσχα για να αποφύγουμε ανάλογες εικόνες» τόνισε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο Open ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης. Σημείωσε μάλιστα πως είναι τραγικό λάθος αν πιστέψουμε ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό, αλλά και ότι ο κόσμος ζαλίστηκε από τις πολλές γνώμες. «Είμαστε ακόμα σε πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.
Θετικά κείμενος στο άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιστροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη. «Η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις», τόνισε και εξήγησε ότι ακόμη και η εστίαση επαναλειτουργήσει δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού αλλά θα γίνει με προσοχή, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και με αποστάσεις. «Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης», σημείωσε ο καθηγητής.
Από την πλευρά του ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απόλυτα σχετιζόμενοι με τα «μικρά ανοίγματα» που έχουν γίνει και αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης σχολίασε πως “σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί να έχουμε ασύντακτες συγκεντρώσεις νέων, μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία. Δε λέω ανοίξτε τα όλα, λέω ανοίξτε τα προσεκτικά και συντεταγμένα».
Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησε στην «Ώρα Ελλάδας» στο ΟPEN για τα «κορονοπάρτι» και δήλωσε πως πρέπει να ανοίξει η εστίαση με κανόνες και έλεγχο. «Πρέπει να υπάρξει μια λύση. Ας ανοίξει λοιπόν η εστίαση με κανόνες, με όρους, με αποστάσεις, με μάσκες, με έλεγχο. Οι προτάσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα να είναι να ξεκινήσει να η εστίαση, να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να πάνε να καθίσουν στα μπαρ να πιούνε τον καφέ τους, γιατί εγώ λύσεις δεν βλέπω. Βλέπω όμως συνωστισμό στα νοσοκομεία, βλέπω ότι ξεκινήσαμε χθες και ράντζα στους non covid ασθενείς» υπογράμμισε.