Σε κοινή ανακοίνωση τους οι τομεάρχες Παιδείας και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης και Α. Ξανθός, κάνουν λόγο για κίνδυνο για την δημόσια υγεία με τον ταχύ και άνευ σχεδίου άνοιγμα των σχολείων, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ελπίζουν να μην αποβεί η εν λόγω απόφαση καταστροφική.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι η διατήρηση του ίδιου επιτρεπτού αριθμού μαθητών ανά σχολική αίθουσα και η μη λήψη αυστηρότερων υγειονομικών μέτρων, προσφέρουν ιδιαίτερα αμφίβολη προστασία από τον ιό, ενώ ζητούν την υιοθέτηση της εκ περιτροπής διδασκαλίας με ανώτατο όριο μαθητών στους 15 ανά τμήμα.

Μάλιστα κάνουν λόγο για παραλογισμό σχετικά με το ζήτημα σημειώνοντας την αντίφαση μεταξύ των μέτρων που ισχύουν για άλλους χώρους αντίστοιχου μεγέθους, «αίθουσες 20-30 τετραγωνικών, στοιβαγμένοι 25 μαθητές, όταν παντού (καταστήματα, συγκοινωνίες, γραφεία, εστίαση) επιβάλλονται -και σωστά- αποστάσεις. Παραλογισμός!» αναφέρουν.

Επισημαίνεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχε εφαρμοστεί σύστημα εκ περιτροπής παρουσίας των μαθητών στις αίθουσες, με την κυβέρνηση να διατείνεται ότι είχε προβεί στο άνοιγμα των σχολικών συγκροτημάτων για να υπάρξει προετοιμασία για την νέα χρονιά.

«Το βασικό επιχείρημα για το προηγούμενο άνοιγμα των σχολείων, με τμήματα χωρισμένα στη μέση, υπήρξε η προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ποια συμπεράσματα βγήκαν με βάση αυτή την εμπειρία; Ποια μέτρα ελήφθησαν για την υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας;», τονίζουν.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές περιλαμβάνονται στην κοινή περιλαμβάνουν τα εξής:

  • αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών,
  • δωρεάν μάσκες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας,
  • σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού,
  • τάξεις 10-12 μαθητών, όπου απαιτείται, με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών,
  • επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών,
  • πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών φέτος,
  • εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων -χωρίς αποκλεισμούς- εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν,
  • ειδική μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και των παιδιών ευάλωτων ομάδων
  • συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο, σε επικοινωνία με ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία, για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και την στοχευμένη παρέμβαση αν χρειαστεί,
  • έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Δημόσιας Υγείας, για την ιστορία των επιδημιών, για την αξία του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας

Παράλληλα με την πρόταση για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων ζητούν την «κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και να συζητηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων».

Αντιδρούν οι γονείς

Από την πλευρά τους αντιδρούν έντονα οι γονείς που μέσω του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Γονέων ο οποίος εμφανίστηκε σήμερα στο Open, επισημαίνουν ότι νιώθουν ανασφαλείς, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για τα ελλειπή μέτρα.

Τα προβλήματα υποδομών και επαρκούς στελέχωσης των σχολείων εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ ελλιπής παραμένει η στήριξη των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας. όπως αναφέρει ο Δ. Λάμπρου στο Open.

Ο Πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων κεντρικής Μακεδονίας, Θ. Κοκονάς, παρευρισκόμενος στην συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό, υπογράμμισε από την μεριά του ότι «Όταν υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα που στεγάζουν έως και 900 μαθητές, ακόμη και εκ περιτροπής να γίνονται τα διαλείμματα, δεν θα εξασφαλιστούν οι όροι ώστε οι μαθητές να γυρίζουν ασφαλείς στο σπίτι τους.

Ενώ ανέδειξε την ολιγωρία της κυβέρνησης που παρόλο που είχε 5 μήνες να διαμορφώσει ανάλογα τις αίθουσες, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με  αποτέλεσμα να «υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν σε υπόγεια».