Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε συγκεκριμένα κατά την συνάντηση του με τον Μ. Τσαβούσογλου ότι «έχει μεγάλη σημασία σε αυτήν την περίοδο αστάθειας να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη και οι συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών είναι πολύ σημαντικές από αυτή τη σκοπιά διότι ακόμα τα υπουργεία Εξωτερικών παίζουν ρόλο συντονιστή των συνεργασιών και επαφών των πιο διαφορετικών υπουργείων».
 
Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε σήμερα για την ανάγκη να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο θέμα της μετανάστευσης, στο να οργανώσουμε συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού, αλλά νομίζω δύο είναι τα πιο σημαντικά: το ένα το Φλεβάρη να κάνουμε την πέμπτη συνάντηση κυβέρνηση προς κυβέρνηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας σε μία ιστορική πόλη η οποία έχει σφραγιστεί από τους πολιτισμούς πολλών λαών, τη Θεσσαλονίκη».
 
«Θα σας το πω από τώρα, αν και δεν είναι ίσως κομψό, θα απευθύνουμε επίσημη πρόσκληση σήμερα στον πρόεδρο (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, που είναι καλοδεχούμενος, κι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, τον περιμένει με μεγάλη χαρά και εν φιλία, όπως λέμε και εμείς στη Ελλάδα», ανέφερε ακόμη ο Νίκος Κοτζιάς.
 
Η συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, οι προοπτικές στην κρίση μεταξύ των κρατών του Κόλπου, κι η κατάσταση στη Λιβύη.Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του. Τονίστηκε η ανάγκη καλής προετοιμασίας πριν αποφασισθούν τα επόμενα βήματα.
 
Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε: «Αξιολογήσαμε το Κυπριακό. Με τον Νίκο Κοτζιά συμμετείχαμε μαζί σε σχεδόν 11 ημέρες διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά. Δυστυχώς, όμως, δεν καταφέραμε να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα (…). Τελικά, μετά από αυτό, ήδη με τον Νίκο συζητούμε συχνά για το ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε. Πραγματοποιούμε και ανεπίσημες συναντήσεις. Αξιολογούμε το τι γίνεται, πότε και ποια βήματα θα κάνουμε».
 
«Με τον Νίκο Κοτζιά συνεχίσαμε μέχρι σήμερα τον διάλογό μας με ειλικρινή τρόπο, είτε στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων, είτε με αφορμή διεθνείς συναντήσεις. Οι επισκέψεις σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των χωρών μας την τελευταία περίοδο μας χαροποίησαν. Οι αμοιβαίες επισκέψεις θα συνεχισθούν κατά την προσεχή διαδικασία και κατά τους πρώτους 2 μήνες του 2018 πιθανότατα θα πραγματοποιήσουμε στη Θεσσαλονίκη την Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας».
 
«Υπάρχουν θέματα ως προς τις σχέσεις μας με την Ελλάδα στα οποία με ειλικρινή τρόπο είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τον Νίκο Κοτζιά και θέματα στα οποία δεν συγκλίνουν οι θέσεις μας. Όμως υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Προσπαθούμε να κάνουμε βήματα που ενισχύουν την εμπιστοσύνη, για την βελτίωση των διμερών σχέσεών μας. Πράγματι προσπαθούμε να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας στη βάση μιας θετικής επικαιρότητας. Και η γεωγραφική εγγύτητά μας με την Ελλάδα μας προσφέρει δυνατότητες συνεργασίας.»
 
Αναφορικά με την ένταση που σημειώνεται στο Αιγαίο ο  Μ. Τσαβούσογλου, είπε: «Είμαστε σύμφωνοι να συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες για να μειωθεί η ένταση, να μην υπάρχει ένταση στο Αιγαίο. Άλλωστε αυτές οι εργασίες δεν γίνονται μονομερώς. Σε αυτά τα θέματα και οι δυο πλευρές πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικές και πρέπει να αποφεύγονται προκλητικές πράξεις και δηλώσεις».
 
«Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και της θετικής ατζέντας. Αλλιώς αυξάνεται η ένταση και μπορεί να συμβεί ατύχημα. Ειδικά αυτά πρέπει να τα αποφύγουμε.»
 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 8 στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν τους επέστρεψε» κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στην Τουρκία, όπως είπε. Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την επιθυμία «η Ελλάδα να μην καταστεί βάση για τα μέλη της FETÖ». Όπως είπε, 995 άτομα έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέχρι σήμερα.
 


«Διαφορές αλλά και θετική ατζέντα»
 

«Έχουμε διαφορές αλλά και θετική ατζέντα», είπε ο Ν Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας επιδιώκουμε και θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο στενές, πιο φιλικές, πιο ανθρώπινες. Οι λαοί μας και οι χώρες μας έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από την ανάπτυξη της συνεργασίας μας». Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει με πάθος τη δημοκρατία και εξαρχής τάχθηκε ενάντια στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, διευκρινίζοντας πως το θέμα το χειρίζεται η δικαιοσύνη και πως «οι αποφάσεις της, ακόμη και όταν δεν είναι αρεστές, πρέπει να είναι σεβαστές».
 
Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη από μια Τουρκία χώρα-μέλος της ΕΕ. «Το πιστεύουμε και το θέλουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει στο θέμα αυτό διγλωσσία και πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών.