Χθες υπήρξε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη με τα στελέχη της τρόικας για θέματα του υπουργείου Εργασίας και ξεκίνησαν οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη στείλει το πρώτο πακέτο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς για τα «ανοιχτά» θέματα που υπολείπονται προκειμένου να κλείσει η Πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και τις αλλαγές στα λεγόμενα «προνόμια» των συνδικαλιστών, «ξεκλείδωσε»  τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αν η πλευρά των δανειστών αποδεχθεί και το αίτημα για μετάθεση των όποιων αλλαγών στο ασφαλιστικό για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 τότε οι δύο πλευρές «βρίσκονται πολύ κοντά σε μια οριστική συμφωνία» καταλήγει το ίδιο στέλεχος, σημειώνει το naftemporiki.gr.

Προς το παρόν, η τακτική των “καλών ειδήσεων” στοχεύει στο ηθικό των πολιτών και στην προσδοκία να αποτυπωθεί …η ανάταξή του στις δημοσκοπήσεις του επόμενου τριμήνου. Κι αυτό διότι, όπως εκτιμούν οι επιτελείς, εάν μικρύνει η ψαλίδα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ (“και κρατήσει δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ ως Δημοκρατική Παράταξη”) η πίεση που ασκεί η Κουμουνδούρου για πρόωρες κάλπες θα χαλαρώσει.
 

Επιχείρηση: κυβερνητική αντεπίθεση


Εκλογική προετοιμασία αναδύει πλέον το κυβερνητικό επιτελείο κι αυτό διότι… “ή η Βουλή θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή οι πολίτες θα κληθούν εκ των πραγμάτων να εκλέξουν νέα κυβέρνηση”, αναφέρει το capital.gr. Η σπουδή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη να ανακοινώσει χθες από τη Θεσσαλονίκη …το τέλος των τεκμηρίων και φορολογικές μειώσεις από τη νέα χρονιά, λίγες ώρες αφότου έφτασε στη Βουλή η τροπολογία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, δείχνουν ότι το Μαξίμου φουλάρει τις εκλογικές μηχανές “και ό,τι προκύψει”.
 
Κατά τις πληροφορίες δε του ίδιου δημοσιεύματος, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι “τα βρίσκουν” μεταξύ τους στα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως πχ για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με τρόπο που να περιορίσουν το πολιτικό κόστος. Το ερώτημα εάν θα τα βρουν και οι δύο μαζί με την τρόικα μένει να απαντηθεί θετικά, διότι στην αντίθετη περίπτωση …“χάσαμε”, όπως λένε κοφτά επιτελείς και των δύο κομμάτων.
 

Συνεχίζει τη γκρίνια το ΠΑΣΟΚ

Νέα αντιπαράθεση σημειώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αυτή τη φορά με αφορμή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. 
 
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε τα όσα αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας «προσωπικές απόψεις».
 
Τόνισε ότι δεν υπάρχει διατυπωμένη ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και πως δεν υπάρχει συμφωνία στην κυβέρνηση για το ζήτημα.
 
Την ίδια ώρα, στον ΑΝΤ1, ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας δήλωνε ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια αποτελούν πλέον ζήτημα του νέου υπουργού Ανάπτυξης. «Είναι ζήτημα του νέου υπουργού αν θα κάνει δεκτή την πρότασή μου» ανέφερε ο νέος υπουργός Αμυνας.
 
Ωστόσο, δυσφορία για τις προτάσεις Δένδια υπάρχει και μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών, που φοβούνται ότι θα υπάρξει στάση πληρωμών εν αναμονή της ευνοϊκής ρύθμισης, λέει το in.gr.
 
Χθες, Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας διατύπωσε τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν μια ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Μίλησε για πάγωμα των δόσεων για το 30% του συνολικού δανείου για περίοδο 10 – 15 έτη, ενώ το υπόλοιπο του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά.
 

Στρίμωγμα στο Eurogroup

Τις επισκέψεις σε υπουργεία θα ξεκινήσουν σήμερα, Τρίτη, τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσουν την ελληνική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μετά το Eurogroup της Πέμπτης, να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρίμερους Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) στην Αθήνα.
 
Αν και θέματα όπως το ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ, το νέο μισθολόγιο και οι απολύσεις στο Δημόσιο, παραμένουν σε εκκρεμότητα, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να προσδιορισθεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας πριν τις 6 Νοεμβρίου ώστε η συζήτηση στο Eurogroup να επικεντρωθεί στη «νέα σχέση» της Ελλάδας με τους δανειστές της κατά την μετα-μνημονιακή εποχή και όχι στα θέματα της αξιολόγησης.
 
Στο Eurogroup αναμένεται να μετάσχει και ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν που από τη Δευτέρα είναι ο νέος διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Τόμσεν, ο οποίος στηρίχθηκε από την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο να αναλάβει την νευραλγική αυτή θέση στο Ταμείο, αναμένεται στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ να οριοθετήσει τη στάση του ΔΝΤ στην «επόμενη ημέρα» του ελληνικού προγράμματος και να προσδιορίσει το πώς το Ταμείο αντιλαμβάνεται την μελλοντική του παρουσία στη χώρα.