Κατά τη διάρκεια έρευνας του στο διάστημα 8 με 22 Μαρτίου στο λιμάνι του Πειραιά, το Παρατηρητήριο διαπίστωσε άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες στους χώρους που φιλοξενούνται περίπου 5.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διαμένουν στους χώρους αναμονής επιβατών, σε μια παλιά αποθήκη, καθώς και σε σκηνές που βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους, ακόμα και κάτω από τα φορτηγά.
Το Παρατηρητήριο τονίζει επίσης ότι λόγω της ελλειπούς κυβερνητικής υποστήριξης, η καθημερινή οργάνωση του καταυλισμού που έχει στηθεί γίνεται από ομάδες εθελοντών, που έχουν αναλάβει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα το HRW καταγγέλλει ότι ακόμα δεν έχει λάβει άδεια εισόδου στα hotspots (διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του TPP).
Όπως τονίζει το HRW η περιορισμένη συμμετοχή της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, η κακή οργάνωση, ο περιορισμός των πόρων, η έλλειψη πληροφόρησης, το άγχος και ο φόβος για τη νέα συμφωνία μεταξύ ΕΈ – Τουρκίας , συμβάλλουν στην κλιμάκωση της ανασφάλειας και της δυστυχίας των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή.
Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για την αποχώρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από τα hotspots και τους προβληματικούς όρους της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκία