Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγεςιο και να σχεδιαστούν οι κυβερνητικές ενέργειες, μετά τη νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με την έκδοση NAVTEX για έρευνες του πλοίου Oruc Reis, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Ναυτιλίας αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος παρευρέθηκε φορώντας στολή παραλλαγής. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η σύσκεψη των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.
Παράλληλα η υδρογραφική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού εξέδωσε από τον σταθμό του Ηρακλείου αντι-NAVTEX. Η ελληνική NAVTEX κάνει λόγο για παράνομο σήμα από πλευράς Τουρκίας σε περιοχή που καλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα καλεί τους ναυτιλομένους να το αγνοήσουν.
H ελληνική NAVTEX:
ZCZC HA28
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis αναχώρησε από τον ναύσταθμο της Αττάλειας, συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού στόλου, με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, μέσω ανάρτησής του στο twitter να αναφέρει πως το ερευνητικό σκάφος έχει ήδη φτάσει στην περιοχή που πρόκειται να επιχειρήσει.
«Η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές»
«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την εκδοθείσα τουρκική NAVTEX.
Επίσης το ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα», ενώ ακόμα σημειώνεται πως «βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Μάλιστα η ανακοίνωση τονίζει πως αντιθέτως «η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές», ενώ συμπληρώνει πως «επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων».
Τέλος ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», καλώντας παράλληλα την Τουρκία «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
«Ανησυχία» από τη γερμανική κυβέρνηση
Την ανησυχία της «για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες», εξέφρασε από πλευράς της η γερμανική κυβέρνηση με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, να σημειώνει ότι οι τουρκικές ενέργειες αποστέλλουν «το λάθος μήνυμα». «Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», ενώ «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Μπούργκερ.
Παράλληλα κάλεσε τόσο την ελληνική όσο και τη τουρκική να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Βερολίνο «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο, θα το κάνει».
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κ. Μπούργκερ, σημείωσε πως «λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.».
Αναφορικά με πιθανότητα παρέμβασης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις νέες εντάσεις στην περιοχή. «Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας – και ελπίζουμε και να λύσουν – τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας», είπε ο Ζάιμπερτ.
Τέλος σημείωσε πως «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία».
Επαφές Μητσοτάκη με ΝΑΤΟ και ΕΕ
Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τηλεφωνική επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην οποία τον ενημέρωσε αναφορικά με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης στις 17:00 έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.