Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τα κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στον OPEN, εξαγγέλλοντας νέα οικονομικά κίνητρα για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Ο υπουργός τόνισε πως ο εμβολιασμός αποδίδει, αφού παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, οι κλίνες στις ΜΕΘ δεν έχουν γεμίσει, όπως συνέβη στην αρχή της πανδημίας:

«Η κυβέρνηση δείχνει εμπιστοσύνη στους υγειονομικούς και καλεί όλους τους συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι επιθετική και διασπείρεται εύκολα». Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέων την αξιωματική αντιπολίτευση για καπήλευση της πανδημίας και «αποκάλυψε» πως υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήταν ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Όσον αφορά τα κίνητρα για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, τα οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Β. Κικίλιας, τα έκανε συγκεκριμένα, καθώς ανέφερε πως οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί θα πιστώνονται 10 ευρώ στον λογαριασμό τους όταν θα κλείνουν ένα ραντεβού για εμβολιασμό και 20 ευρώ (από τα 3 ευρώ πήγε στα 20 ευρώ) θα πιστώνονται όσοι γιατροί εμβολιάζουν ασθενείς στο ιατρείο τους, ξεκαθαρίζοντας πως το ζήτημα της συντήρησης των εμβολίων θα διευθετηθεί. Ακόμα, 50 ευρώ θα δίνονται σε όλους τους γιατρούς που θα εμβολιάζουν κατάκοιτους ασθενείς στο σπίτι τους.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την εκκλησία για τον πολύ σημαντικό ρόλο της στην προτροπή του ποιμνίου της να εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στη Βουλή, η κυβέρνηση προώθησε και «νομοτεχνική βελτίωση» με την οποία μπορεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλους εργασιακούς κλάδους, και μάλιστα, δίνοντας αυτή τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας για την εξειδίκευση των μέτρων και την επέκταση των κατηγοριών εργαζόμενων.

Μόνη με το ΚΙΝΑΛ η κυβέρνηση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με επεκτάσεις και σε άλλους κλάδους