Το σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην «κανονικότητα» ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα. Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις διαδημοτικές μετακινήσεις να βρίσκονται προ των πυλών, η Ελλάδα επιλέγει τη σταδιακή άρση των μέτρων, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων είναι στα ύψη.
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης «Ελλάδα 2.0». «Το Εθνικό Σχέδιο έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την Οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» είπε παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα «ανάκαμψης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μέτρα στήριξης στον κλάδο της εστίασης.
«Αντίδωρο» 330 εκατ. ευρώ ΕΣΠΑ για την εστίαση από την κυβέρνηση
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκπροσώπους του EstiasiGreece αναφέρει: «Εσείς κλείσατε πριν από πέντε μήνες με 2.500 κρούσματα, με 30 νεκρούς σε ημερήσια βάση, με 200 διασωληνωμένους και σήμερα συζητάμε το ότι πρέπει να ανοίξετε, ενώ έχουμε 4.500 κρούσματα, 750 διασωληνωμένους και άλλους 150 πρόχειρα διασωληνωμένους να ψάχνουν να βρουν κρεβάτι και 70 νεκρούς την ημέρα. Αυτό ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να το κατανοήσει», ενώ σχολίασε ότι «άρα ή κακώς ακολουθήσαμε έναν χρόνο συμβουλές και μέτρα που δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και κακώς η Ελλάδα είναι η χώρα με το πιο παρατεταμένο λοκντάουν και ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα είναι πανευρωπαϊκά αυτός που υφίσταται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την πίεση μέτρων που οδηγούν στην οικονομική εξόντωση. Ή καλώς τα κάναμε μέχρι σήμερα όλα αυτά, αλλά τώρα οδηγούμαστε σε αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε λογικές που κατακρίναμε παλαιότερα, επικίνδυνες, ανοσίας αγέλης κτλ. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο».
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κάνει λόγο για «όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον κλάδο της εστίασης και μια αυτονόητη ενίσχυση, που δεν διασφαλίζει όμως την ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου μετά το πολύμηνο lockdown». Κλείνοντας, ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει: «Η οικονομία χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης, που θα περιλαμβάνει και μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση για να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Οι κυβερνητικές παλινωδίες, τα ημίμετρα και η εμμονική άρνηση για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ έχουν ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στη δημόσια υγεία και την οικονομία».
Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε επίσης την ανακοίνωση της κυβέρνηση, αναφέροντας ότι πρόκειται για απόφαση που αναμφίβολα συμβάλλει στην ανακούφιση από το αδιέξοδο που έχει προκληθεί μετά το πολύμηνο lockdown. Σε ανακοίνωσή του, ο Μιχάλης Κατρίνης, Υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης αναφέρει ότι «είναι ένα πρώτο βήμα ανταπόκρισης στο αγωνιώδες αίτημα της αγοράς για ρευστότητα. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και για τα υπόλοιπα θέματα, μέσα από δημιουργική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες προτάσεις.Για να υπάρξουν ολοκληρωμένες λύσεις στα ζοφερά προβλήματα που παραμένουν, ιδιαίτερα όσο ο κλάδος της εστίασης είναι κλειστός» και καταλήγει: «100.000 επιχειρήσεις και 350.000 εργαζόμενοι στην εστίαση αγωνιούν για το τοπίο που θα διαμορφωθεί στην αγορά την επόμενη μέρα του ανοίγματος. Και αυτό αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος».
Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε το ΜέΡΑ25 σχετικά με τις ανακοινώσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης. Το κόμμα τάσσεται υπέρ της συνολικής αντιμετώπισης των προκλήσεων της επόμενης ημέρας της πανδημίας και με σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «η κυβέρνηση τελικά δεν ανακοίνωσε πότε και πώς θα ανοίξει η εστίαση, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος. Ούτε όμως και ο κ. Γεωργιάδης τους ζήτησε ξανά τα κλειδιά των καταστημάτων τους, δείγμα του ότι αντιλήφθηκε τελικά ότι η κυβέρνηση του δεν τους έχει στηρίξει αρκετά». Στην ανακοίνωση του το κόμμα υπογραμμίζει πως είναι σημαντικό να στηριχθούν οι άνθρωποι της εστίασης τους πρώτους μήνες επανέναρξης της δραστηριότητάς τους και η στήριξη αυτή να συνδυαστεί με κουρέματα των οφειλών και των συσσωρευμένων υποχρεώσεών τους που διογκώθηκαν στην πανδημία, αλλά και να υπάρξει κατάργηση της προπληρωμής φόρου, μείωση των φορολογικών συντελεστών, αναδιάρθρωση των ιδιωτικών τους χρεών. Θέση του ΜέΡΑ 25 είναι ότι «αν δεν υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της επόμενης μέρας και δεν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, τα λουκέτα, η ανεργία και η συνέχιση των λοιπών μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και της φτωχοποίησης, θα είναι δυστυχώς τα καταστροφικά bugs σε μια ‘’Ελλάδα 2.0’’ που έχει την ατυχία να την τρέχει ένας αμετανόητος ‘’Μητσοτάκης 1.0’’».