του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Υπενθυμίζουμε πως ο Νίκος Παπαδάτος, Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, και η Ευγενία Κριτσέφσκαγια, πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ρώσων Συμπατριωτών Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Κέντρου «AVANTGARDE», μιλώντας στο TPP είχαν καταγγέλει την προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία της αντιφασιστικής νίκης.

Επιπλέον, ο Γιώργος Κουκουμάς, εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ είχε αναφέρει στο TPP, πως έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης της Κύπρου, ζητώντας εξηγήσεις. Στην επιστολή του υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, πως η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει υιοθετήσει σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο «απορρίπτει κάθε προσπάθεια παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρεί ιστορικά αβάσιμη και προκλητική την απόπειρα να διαγραφεί ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του χιτλεροφασισμού». Ολόκληρη η επιστολή του κ. Κουκουμά.

Το TPP είχε επιχειρήσει και αυτό να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, το Γραφείο Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, καθώς και στα στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία αναγράφονται στην εγκύκλιο, ζητώντας σχολιασμό, αλλά η επικοινωνία δεν κατέστη εφικτή.

ΕΔΟΝ: «Καμία συμμετοχή σε θερινά σχολεία αντικομουνισμού και αναθεώρησης της Ιστορίας»

Οι αντιδράσεις για την εγκύκλιο συνεχίζονται, με την Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ), νεολαία του ΑΚΕΛ, να αναφέρει σε δελτίο Τύπου της τα εξής:

«Απαράδεκτη και καταδικαστέα η συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, σε ένα καλοστημένο και καλοχρηματοδοτημένο, ρεσιτάλ αναθεωρητισμού και αντικομουνισμού. Το “Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης” της Εσθονίας από το 2018, οργανώνει μια συνεπέστατη προσπάθεια, “ξανά-γραψίματος” της Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και προώθησης του αντικομουνισμού.

Με οργή παρατηρούμε, ότι σε αυτή την προσπάθεια τους, βρήκαν σύμμαχο τους το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης, καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να συμμετέχουν σε “summer school” ξεπλύματος του χιτλεροφασιμού.

Η συμμετοχή, δεν αποτελεί τίποτε άλλο από ακόμη μία μεθοδευμένη και ύπουλη υποβολή στις συνειδήσεις, των εκπαιδευτικών και μαθητών, της αντιεπιστημονικής και ανιστόρητης θεωρίας των “δύο άκρων”. Την εξίσωση δηλαδή του Κομμουνισμού, με ότι πιο σκοτεινό γέννησε ο καπιταλισμός, τον φασισμό και τον ναζισμό. Παράλληλα το πρόγραμμα του θερινού σχολείου, είναι γεμάτο από διαστρεβλώσεις ιστορικών γεγονότων, και ανιστόρητες πολιτικές ερμηνείες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξάλλου στην ανακοίνωση τους, για το περιεχόμενο του προγράμματος, χαρακτηρίζουν ως έναν “από τους εγκληματίες πολέμου”(!) τη Σοβιετική Ένωση, ενώ θεωρούν συνυπεύθυνους για το ξέσπασμα του Β’ ΠΠ εξίσου τη ναζιστική Γερμανία με τη Σοβιετική Ένωση.

Καλούμε το Υπουργείο, που πήρε αυτή την απόφαση, να απαντήσει στα δικά μας ερωτήματα:

– Πώς γίνεται να εξισώνεις το θύτη με το θύμα;

– Πως μπορούν να ξεχνούν ότι τη μεγαλύτερη συμβολή για την συντριβή του χιτλεροφασισμού την είχε η ΕΣΣΔ, ο Κόκκινος Στρατός και ο Σοβιετικός Λαός με πέρα των 25 εκατομμυρίων νεκρών;

– Ξεχνούν ότι, οι δυτικοί σύμμαχοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη του πολέμου και επέλεξαν να «ανοίξουν το δεύτερο μέτωπο» ένα χρόνο πριν το τέλος του;

– Δεν είναι οι λαοί της Ευρώπης με μπροστάρηδες τα Κομμουνιστικά Κόμματα που πρωτοστάτησαν στην αντιμετώπιση του φασισμού πρωταγωνιστώντας στην αντιναζιστική αντίσταση;

Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να κάνει κάλεσμα συμμετοχής σε ακόμη μία προσχεδιασμένη αντικομμουνιστική υστερία. Επαναλαμβάνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε ενάντια στις μεθοδεύσεις για παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, γιατί όσο βρόμικο μελάνι και να χύσουν, όσο εκατομμύρια και να ξοδέψουν: “Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από όσα μπορεί ποτέ να ξεπληρώσει (Έρνεστ Χέμινγουεϊ)».

«Προκλητική, απαράδεκτη και ανιστόρητη μεθόδευση» καταγγέλλει η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ

Η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ κατήγγειλε την αντικομμουνιστική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας, εκδίδοντας την παρακάτω ανακοίνωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του «902»:

«Είναι προκλητική και απαράδεκτη για τον λαό και τη νεολαία η μεθόδευση της κυβέρνησης της Κύπρου που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, για ένταξη στα προγράμματα της εκπαίδευσης επικίνδυνων και ανιστόρητων θεωριών για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με πρόσκληση της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, καλούνται καθηγητές Ιστορίας και μαθητές σε θερινά σχολεία, να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής σε αντισοβιετικά και αντικομμουνιστικά προγράμματα αναθεώρησης της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη επειδή τα συγκεκριμένα προγράμματα εκπορεύονται και οργανώνονται από το Εσθονικό Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης σε συνεργασία με τη Γερμανική Πρεσβεία στο Ταλίν. Από Ινστιτούτο μίας χώρας της ΕΕ που έχει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα απαγορεύοντας τη δράση του, που απαγορεύει τα αντιφασιστικά σύμβολα και την αντιφασιστική δράση, γκρεμίζει και καταστρέφει τα μνημεία του αντιναζιστικού απελευθερωτικού αγώνα του λαού της και του Κόκκινου Στρατού, και αναγορεύει σε ήρωες και αντιστασιακούς τους ναζιστές συνεργάτες των χιτλερικών στη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάζοντας το πρόγραμμα των θερινών “σχολείων” καταλαβαίνει κανείς πως επιχειρείται η αντιστροφή της ιστορικής αλήθειας για τις αιτίες και τον χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι δεν διαγράφεται απλά ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στην Αντιφασιστική Νίκη, αλλά φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζουν την ΕΣΣΔ “εγκληματία πολέμου”!! Βέβαια είναι γνωστή η δράση του “Ινστιτούτου Ιστορικής Μνήμης της Εσθονίας” ότι πρόκειται για εργαλείο ιστορικής παραχάραξης και προαγωγής του αντικομμουνισμού, έχοντας αυτήν τη φορά και την υποστήριξη και της Γερμανικής Πρεσβείας στο Ταλίν. Άλλωστε δεν είναι κρυφό ότι τόσο το γερμανικό κράτος όσο και η ΕΕ προωθούν την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων, της ταύτισης του ναζισμού με τον κομμουνισμό, του Χίτλερ με τον Στάλιν, αθωώνοντας ουσιαστικά τον φασισμό και ενσταλάζοντας τον αντικομμουνισμό στις συνειδήσεις λαών και νεολαίας. Προκειμένου να τους υποτάσσουν στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλοιώνοντας την ιστορική μνήμη και ακυρώνοντας τη δύναμή της που διδάσκουν ότι η εργατική τάξη, οι λαοί έχουν ακαταμάχητη δύναμη να νικήσουν τον ταξικό τους αντίπαλο, πείρα ανεξάντλητη για τους ταξικούς αγώνες του σήμερα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Άλλωστε, το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της Αντιφασιστικής Νίκης ήταν το άνοιγμα του δρόμου από τους λαούς σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης και της Ασίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Και αυτό οι αστοί δεν το ξεχνούν, αλλά πάνω απ’ όλα το θυμάται και η εργατική τάξη.

Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν συστατικό της επίσημης πολιτικής της ΕΕ που μετέτρεψε τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σε Μέρα της Ευρώπης, ενώ με συστηματικό τρόπο και με πακτωλό χρημάτων επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία στα μέτρα των καπιταλιστών, με στόχο να ρίξουν λάσπη στον σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία, την προοπτική των λαών. Όσα ιδρύματα, θερινά “σχολεία”, ψέματα στα σχολικά βιβλία και ακριβοπληρωμένες καμπάνιες κι αν χρηματοδοτήσετε, η ιστορική αλήθεια, η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ, αποτελούν άσβεστο μάρτυρα για το ποιος εξολόθρευσε τον ναζισμό. Οι εργατικές – λαϊκές δυνάμεις θα θυμούνται πάντα με θαυμασμό και σεβασμό τα 20.000.000 θύματα του σοβιετικού στρατού και λαού, τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των αντιστασιακών κινημάτων που συγκροτήθηκαν υπό την καθοδήγηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Όσο μελάνι και να χυθεί από τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, η προσφορά τους έχει γραφτεί ανεξίτηλα με το αίμα τους στη συνείδηση των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων.

Η Ιστορία του Β’ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και όλη η κατοπινή Ιστορία, αποδεικνύει ότι ο φασισμός αποτελεί μία από τις μορφές της καπιταλιστικής εξουσίας και επομένως η αντιφασιστική πάλη παραμένει λειψή, όταν δεν στοχεύει στην πάλη για την ανατροπή της. Η 9η Μάη πριν λίγες μόνο μέρες δείχνει τη δύναμη που διαθέτει ο λαός με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές/στριες, για να νικήσει τον όποιο ιμπεριαλιστικό συνασπισμό και εγχώριο ταξικό εκμεταλλευτή, να ανοίξει τον δρόμο για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Είναι η καλύτερη απόδειξη του συνθήματος ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με ΚΚΕ δυνατό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής.

Η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ καλεί κάθε Έλληνα μετανάστη και φοιτητή να δείξει αυτή τη δύναμη και την 21η Μάη για την ισχυροποίηση του κόμματος, την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, την εναντίωση στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές-λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει τώρα, όπως και πάντα δυνατός ο λαός!».