Το απόσπασμα από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης, ξεκίνησε η επιχείρηση για τον καθαρισμό της θάλασσας στον Βόλο από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια. «Είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί», ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Βουδούρης, σημειώνοντας πως αυτό «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, με τη θερμοκρασία των θαλασσών. Κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα». Εντωμεταξύ, οι εικόνες που έχουν φτάσει μέχρι τα διεθνή ΜΜΕ και οι καταστηματάρχες σχεδιάζουν μηνύσεις κατά παντός υπεθύνου. Επίσης, αντιπαράθεση ξέσπασε αφού ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, εξαπέλυσε ύβρεις και επιτέθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα την οργισμένη απάντηση του περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα.
ΣΥΡΙΖΑ: «Μπαλάκι ευθυνών για τους τόνους νεκρών ψαριών στον Παγασητικό»
«Εδώ και μέρες ο κόλπος του Παγασητικού έχει κατακλυστεί από νεκρά ψάρια με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα τόσο για τους κατοίκους και τη δημόσια υγεία, όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Ζαμπάρα, και του βουλευτή Μαγνησίας του κόμματος, Αλ. Μεϊκόπουλου, για το θέμα με τα νεκρά ψάρια.
«Η κυβέρνηση με καθυστέρηση, μετά την αντίδραση των κατοίκων, ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών από τον ένα φορέα στον άλλον. Ο Οργανισμός Λιμένα Βόλου (που έχει την αρμοδιότητα για το λιμάνι) δεν προέβη άμεσα στην τοποθέτηση προστατευτικού διχτύου στην εκβολή της σήραγγας του χείμαρρου Ξηριάς, με αποτέλεσμα να γεμίσει ο Παγασητικός κόλπος με νεκρά ψάρια. Ενάμιση μήνα αργότερα δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρόλο που είναι διαθέσιμα τα κατάλληλα εργαλεία για την περισυλλογή των ψαριών» προσθέτουν.
«Ανησυχία προκαλείται επίσης, από τον τρόπο της ορθής καταστροφής του όγκου των ψαριών, για τα οποία πρέπει να ακολουθηθεί η ορθή επιστημονική πρακτική, διαφορετικά θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, να εξασφαλίσει την προστασία των υδάτων και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθαρίσουν την περιοχή και να εξασφαλίσουν την μη επανάληψη τέτοιων γεγονότων» καταλήγουν.
Ερώτηση του ΚΚΕ στην Κομισιόν
Εντωμεταξύ, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των νεκρών ψαριών. Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως «τα ψόφια ψάρια προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, τα οποία παρασύρονται και πέφτουν στο θυροφράγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας ή είναι ήδη νεκρά φτάνοντας στον Παγασητικό. To θυρόφραγμα της Κάρλας παραμένει ανοιχτό προκειμένου να αποστραγγιστούν τα νερά του περασμένου Σεπτεμβρίου, μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias».
«Εκτός από την αποκρουστική εικόνα και τη δυσοσμία, τα νεκρά ψάρια που εκβάλλονται από την πλημμυρισμένη περιοχή της Κάρλας, συνιστούν σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο και περαιτέρω παράγοντα επιβάρυνσης με μικροβιακό φορτίο των νερών του λιμανιού του Βόλου. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές, ο δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος. Στην εγκληματική αυτή αδιαφορία για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι προκλητικές δηλώσεις πως το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και πως η λύση είναι τα νεκρά ψάρια να φαγωθούν από μεγαλύτερα« προσθέτουν.
«Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι της Μαγνησίας έρχονται αντιμέτωποι με το εχθρικό αστικό κράτος, κεντρικό και τοπικό. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των περασμένων μηνών που οφείλονται στην παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, επωμίζονται σήμερα και μια σειρά άλλα προβλήματα εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένων μέτρων αποκατάστασης. Βασικοί υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που πιστά εφαρμόζουν και υποστηρίζουν την πολιτική της ΕΕ. Είναι η Οδηγία 2007/60/ΕΚ που αναφέρει ρητά ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια ‘που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας’ ενώ ισχύουν και τα γνωστά κριτήρια των κονδυλίων της ΕΕ με πρώτο το “Ταμείο Ανάκαμψης” που ως επί το πλείστον δεν θεωρούν επιλέξιμα και γι’ αυτό δεν ιεραρχούνται τα αναγκαία κονδύλια για τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να μην οδηγούμαστε σε αυτή την άθλια κατάσταση» συμπληρώνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.
«Με βάση τα ίδια απαράδεκτα κριτήρια της ΕΕ έχει άλλωστε εκπονηθεί και το γνωστό “master plan” της Ολλανδικής εταιρείας “HVA International” για λογαριασμό της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την “ανασυγκρότηση” της Θεσσαλίας με τραγικά αποτελέσματα κάθε φορά που οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, περιουσιών, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι η εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους που αφήνει απροστάτευτο τον λαό απέναντι στις καταστροφές και τα απότοκα τους, όπως η τωρινή εξέλιξη με τα νεκρά ψάρια».
Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Σχετικά με τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ που απορρέουν από τις ίδιες της κατευθύνσεις της και που έχουν οδηγήσει στην τραγική έλλειψη των απαραίτητων υποδομών, οι οποίες ούτε καν στη φάση της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών από τις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias” δεν χρηματοδοτούνται στη βάση των λαϊκών αναγκών, ούτε κατά προτεραιότητα λόγω του απαράδεκτου κριτηρίου κόστους οφέλους;
– Στο γεγονός ότι τα χρήματα από το λεγόμενο “Ταμείο Αλληλεγγύης” της ΕΕ που αυτές τις μέρες εξαγγέλθηκαν συνολικά για την Ελλάδα και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023 μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 101.5 εκ ευρώ κι αυτά μόνο για την αποκατάσταση ελάχιστων υποδομών. Ταυτόχρονα αυτά αποδεικνύονται ψίχουλα, μόλις το 4,06%, σε σχέση με το ύψος των ζημιών που στη Θεσσαλία ξεπερνά τα 2,5 δις όσο και με τις κατεπείγουσες ανάγκες των πλημμυροπαθών για 100% αποζημιώσεις αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή του Βόλου, του Παγασητικού Κόλπου και συνολικά της Θεσσαλίας.»