Τα ποσοστά που ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές διαμορφώνονται ως εξής:

Ντονέτσκ 98,69%
Λουγκάνσκ 97,93%
Χερσώνα 96,75%
Ζαπορίζια 97,81%

«Τα δημοψηφίσματα τελείωσαν. Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Καλώς ήλθατε στο σπίτι, στη Ρωσία!» ανέφερε στο Telegram ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος που υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αυτονομιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, είπε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας προσάρτησης που θα επικυρωθεί από το νομοθετικό σώμα της Ρωσίας.

Τα ουκρανικά μέσα τόνισαν ότι οι αριθμοί πληθυσμού που αναφέρουν οι ρωσικές αρχές είναι λανθασμένοι, καθώς περίπου το 80% των προπολεμικών κατοίκων είτε έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία ως πρόσφυγες είτε έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Σεργκέι Χαϊντάι, ο εξόριστος κυβερνήτης της περιοχής Λουγκάνσκ, κατηγόρησε τις αυτονομιστικές αρχές εκεί ότι  «οι εκπρόσωποι των δυνάμεων κατοχής πηγαίνουν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα με κάλπες», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Αυτή είναι μυστική ψηφοφορία, σωστά;».

«Αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας, στη διπλωματία μας και στις ενέργειές μας στο στρατιωτικό πεδίο», δήλωσε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας, στη διπλωματία μας και στις ενέργειές μας στο στρατιωτικό πεδίο».

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η ρωσική προσάρτηση πρόσθετων εδαφών θα καταστρέψει κάθε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Σερβία, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν εντάχθηκαν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «εντελώς αντίθετο« με την πολιτική της χώρας του για «διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας και… δέσμευση στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο χαρακτήρισαν τα δημοψηφίσματα ως παράνομα, ενώ ο ΟΗΕ επέμενε στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των αναγνωρισμένων συνόρων της υπό το φως των επερχόμενων αποτελεσμάτων.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ «το ουκρανικό έδαφος ως οτιδήποτε άλλο εκτός από μέρος της Ουκρανίας».