Μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων που προέρχονταν από τα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου, η κυβέρνηση επέβαλε ειδικά μέτρα στα δύο νησιά, με αποτέλεσμα οι τοπικοί άρχοντες να μιλούν για στοχοποίηση, αδικία και πλήγμα στην οικονομία, αφού οι επισκέπτες θα σπεύσουν να τα εγκαταλείψουν.
Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που επιβλήθηκαν στα δύο νησιά είναι τα εξής:
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
«Η αβεβαιότητα και ο φόβος έχουν κυριαρχήσει και στους επισκέπτες και στους μόνιμους κάτοικους»
Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, κάνει λόγο για μέτρα που «έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Πάρο», ενώ προσθέτει πως τόσο επισκέπτες όσο και μόνιμοι κάτοικοι έχουν κυριευθεί από φόβο και αβεβαιότητα. Παράλληλα σημειώνει ότι «απειλούνται η κοινωνική συνοχή του νησιού μας, η αξιοπιστία των τοπικών κλιμακίων υγείας καθώς και η εγκυρότητα των θεσμών».
Επιπροσθέτως ζητά ενημέρωση από το υπουργείο, «για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και αφετέρου για τους λόγους για τους οποίους τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητο να παρθούν για τη δημόσια υγεία», καθώς όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος «η εικόνα που είχαμε από το Κέντρο Υγείας της Πάρου ήταν για λίγα περιστατικά».
Επίσης ο Μ. Κωβαίος υπογραμμίζει ότι «η ιχνηλάτηση των περιστατικών που έχουν αποδοθεί στην Πάρο ώστε να χαρακτηριστούν ότι έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID- 19, έγινε με λανθασμένο τρόπο και δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα. Πιο απλά, όσοι φεύγουν από Πάρο ταξιδεύοντας με το καράβι της γραμμής και στη συνέχεια βρίσκονται θετικοί στον COVID- 19, δεν αποδεικνύεται ότι προσβλήθηκαν στην Πάρο επειδή είχε αυξημένη επισκεψιμότητα σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων».
Τέλος ο δήμαρχος στη επιστολή του, αναφέρει πως το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας μέσω της υπηρεσίας 112 που εστάλει, «λειτούργησε καταστροφολογικά για το νησί, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αδειάσει από επισκέπτες, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία», ενώ ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση στον υπουργό να παρέμβει «ώστε να αρθεί το συντομότερο δυνατόν η αδικία σε βάρος της Πάρου».
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του δημάρχου Πάρου
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό των κατοίκων και επιχειρηματιών της Πάρου με αφορμή την εξαγγελία των νέων μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊου που ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, κι αφορούν στο νησί μας. Επειδή τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν βάλει στο στόχαστρο την Πάρο, η αβεβαιότητα και ο φόβος έχουν κυριαρχήσει και στους επισκέπτες και στους μόνιμους κάτοικους.
Όπως καταλαβαίνετε, πέραν της δημόσιας υγείας απειλούνται η κοινωνική συνοχή του νησιού μας, η αξιοπιστία των τοπικών κλιμακίων υγείας καθώς και η εγκυρότητα των θεσμών. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη να μας ενημερώσετε άμεσα και αναλυτικά αφενός για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και αφετέρου για τους λόγους για τους οποίους τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητο να παρθούν για τη δημόσια υγεία. Ελπίζουμε ότι καταλαβαίνετε τον κίνδυνο που δημιουργήθηκε και ότι θα απαντήσετε όσο πιο σύντομα μπορείτε. Επίσημα, θέλω να σας ενημερώσω ότι η εικόνα που είχαμε από το Κέντρο Υγείας της Πάρου ήταν για λίγα περιστατικά. (σσ: Πράγμα που δεν αποκλείει άλλα περιστατικά να έχουν περάσει από τα ιδιωτικά κέντρα που λειτουργούν στο νησί).
Προφανώς, δεν είμαστε ειδικοί για να ορίσουμε τα μέτρα που θα ισχύουν για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας, ωστόσο η ιχνηλάτηση των περιστατικών που έχουν αποδοθεί στην Πάρο ώστε να χαρακτηριστούν ότι έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID- 19, έγινε με λανθασμένο τρόπο και δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα. Πιο απλά, όσοι φεύγουν από Πάρο ταξιδεύοντας με το καράβι της γραμμής και στη συνέχεια βρίσκονται θετικοί στον COVID- 19, δεν αποδεικνύεται ότι προσβλήθηκαν στην Πάρο επειδή είχε αυξημένη επισκεψιμότητα σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Επιπλέον, το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας κατανοείτε ότι λειτούργησε καταστροφολογικά για το νησί, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αδειάσει από επισκέπτες, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία. Σας κάνω έκκληση να παρέμβετε ώστε να αρθεί το συντομότερο δυνατόν η αδικία σε βάρος της Πάρου. Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση. Με εκτίμηση, Ο Δήμαρχος Πάρου
Μάρκος Ι. Κωβαίος
«Δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα υπάρχουν»
«Ο κόσμος είναι φοβισμένος. Νομίζω ότι στοχοποιηθήκαμε η Πάρος και η Αντίπαρος. Εμείς είμαστε ασφαλή νησιά», τόνισε από πλευράς του ο δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος, μιλώντας στο «Open», ενώ σε σχέση με τοn αριθμό κρουσμάτων υπογράμμισε πως «δεν έχουμε κάποια ενημέρωση επίσημα από τον ΕΟΔΥ και εμείς δεν ξέρουμε ούτε πόσα κρούσματα υπάρχουν».
Ακόμα πρόσθεσε πως η Πάρος και η Αντίπαρος, ήταν από τους πρώτους δήμους που προμηθεύτηκαν 300 μοριακά τεστ τελευταίας γενιάς από κάποιες δωρεές, τα οποία και αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί, ενώ την τελευταία εβδομάδα, είναι ένα μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα νησιά και διενεργεί τεστ, «αλλά τα αποτελέσματα δεν τα γνωρίζουμε, δυστυχώς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ενδεχόμενο «τοπικών παρεμβάσεων» εξετάζει η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα μετά από τακτική σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχές και ηλικίες και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας.
Από τα σχετικά στοιχεία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες, ενώ ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές.
Επιπλέον τις επόμενες ημέρες αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων. Επιπλέον αποφασίστηκε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν, το οποίο και εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας.
Το μήνυμα αναφέρει, «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 17-08-2020. Κατά την επιστροφή σας από τις διακοπές δείξτε ιδιαίτερη προσοχή. Ο κίνδυνος διασποράς COVID-19 είναι αυξημένος, Μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».
Επίσης έγινε συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες που είναι υποχρεωτική.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.