Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Ο Τάκης Πολίτης είναι ασυγχώρητος!

«Τα γεγονότα είναι γνωστά: το βράδυ του Σαββάτου, η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines απαγόρευσε την επιβίβαση του Τάκη Πολίτη, Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην πτήση Ισταμπούλ-Καράκας, υποχρεώνοντάς τον να γυρίσει στην Ελλάδα με δικά του έξοδα. Παρότι ο Τάκης είχε ήδη από την 1η Οκτωβρίου εκπαιδευτική άδεια για ένα χρόνο από το Πανεπιστήμιο Bolívarian της Βενεζουέλας, το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Μεταφορών (National Vetting Center), υπηρεσία καθόλου γνωστή για τις ακαδημαϊκές ευαισθησίες της, τον έκρινε ανεπιθύμητο και του απαγόρευσε ακόμα και τη διέλευση από τον αμερικανικό εναέριο χώρο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

«Ανεξαρτήτως ηγεσίας, ο πλανητικός χωροφύλακας θεωρεί τον Τάκη Πολίτη κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια γιατί δεν του συγχωρεί την έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και βεβαίως τη στάση του απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους που απεχθάνεται η Πρεσβεία και η Αγία Οικογένεια.

»Ανεξαρτήτως τακτικών συμμαχιών και άλλων τακτικισμών, το τουρκικό κράτος παραμένει προσηλωμένο στη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων, όταν αυτά αφορούν «ενοχλητικούς» αντιιμπεριαλιστές και «ασυγχώρητους» αλληλέγγυους.

»Καθόλου ανεξαρτήτως του αμερικανοτσολιαδισμού της, η κυβέρνηση δεν ζητά εξηγήσεις γιατί θεωρεί απολύτως φυσιολογικό το διατλαντικό καψόνι σε βάρος ενός πανεπιστημιακού που η ίδια, μέσω των δυσωδών υπηρεσιών της, παρακολουθούσε με συσκευή γεωεντοπισμού (GPS) στο αυτοκίνητό του, γεγονός γνωστό στην Αρχή Διασφάλισης Προσωπικών Δεδομένων και στον Συνήγορο του Πολίτη.

»Η συμπερίληψη του Τάκη Πολίτη στις νεομακαρθικές λίστες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Μεταφορών –υπηρεσίας που ιδρύθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου για να συντονίζει επιχειρήσεις «προστασίας συνόρων» των ΗΠΑ …ανά τον πλανήτη–, είναι τίτλος τιμής για τον Τάκη Πολίτη. Δευτερευόντως, είναι τιμή και για μας, που ένας τέτοιος ‘ασυγχώρητος’ είναι σύντροφός μας».

«Ξεκίνημα»: Απαράδεκτο γεγονός η καταχώρηση του Τάκη Πολίτη σε «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ

«Η είδηση ότι ο Τάκης Πολίτης, συναγωνιστής και πανεπιστημιακός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρεμποδίστηκε να ταξιδέψει στο Καράκας της Βενεζουέλας με παρέμβαση των ΗΠΑ προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε κάθε δημοκρατικό πολίτη» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης «Ξεκίνημα».

Τονίζεται πως «ο Τ. Πολίτης παρεμποδίστηκε από το να πετάξει από την Κωνσταντινούπολη στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας όπου μετέβαινε με σκοπό να διδάξει στο πανεπιστήμιο Bolivarian επειδή το αεροπλάνο με το οποίο θα ταξίδευε περνούσε από γεωγραφικά σημεία που ανήκουν στο FIR (εναέριο χώρο) των ΗΠΑ!

»Η υπόθεση αυτή δείχνει τον βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρεμβαίνουν στη χώρα μας καταρτίζοντας λίστες ‘ανεπιθύμητων’ πολιτών τους οποίους στην συνέχεια στοχοποιούν με κάθε δυνατό μέσο. Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγα χρόνια ο συναγωνιστής Τάκης Πολίτης είχε καταγγείλει ότι είχε τοποθετηθεί συσκευή παρακολούθησης στο αυτοκίνητό του.

»Ο Τ. Πολίτης, εκτός από καθηγητής του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, έχει διατελέσει Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και για αρκετά χρόνια ήταν μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΔΕΠ του Συνδικαλιστικού Οργάνου των πανεπιστημιακών. Συμμετέχει εδώ και χρόνια στην Αριστερά από τις γραμμές του Δικτύου για τα Πολιτικά Δικαιώματα, στο αντιρατσιστικό κίνημα και ευρύτερα στα μαζικά κινήματα με ιδιαίτερη εμπλοκή σε δράσεις αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό. Είναι προφανές ότι αυτοί είναι και οι πραγματικοί λόγοι για τον χαρακτηρισμό του ως ‘ανεπιθύμητου’ από τις ΗΠΑ.

»Το ζήτημα φυσικά δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη χώρα ως προτεκτοράτο αλλά πρώτα από όλα την ελληνική κυβέρνηση και τα Υπουργεία Παιδείας και «Προστασίας» του Πολίτη. Για το απαράδεκτο αυτό γεγονός κανονικά θα έπρεπε να πάρουν ξεκάθαρη θέση όχι μόνο οι αρμόδιοι Υπουργοί κ. Κεραμέως και κ. Θεοδωρικάκος, αλλά και η κ. Ζέτα Μακρή που είναι Υφυπουργός Παιδείας και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί Βουλευτές του νομού Μαγνησίας.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί από μια κυβέρνηση που λειτουργεί ως πιστός υπηρέτης των ΗΠΑ και επί την ημερών της η αστυνομική και δικαστική αυθαιρεσία μπορεί να συγκριθεί μόνο με ανάλογες πρακτικές της Χούντας. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον πανεπιστημιακό και συναγωνιστή Τάκη Πολίτη!».

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ: Εισαγωγές-Εξαγωγές Παρακολουθήσεων: Αλληλεγγύη στον Τάκη Πολίτη

«Σε ένα κρεσέντο κρατικού αυταρχισμού και έξωθεν παρέμβασης εκ μέρους των ΗΠΑ, ο Τάκης Πολίτης εμποδίστηκε χτες να ταξιδέψει, μέσω Κωνσταντινούπολης, στο Καράκας κατόπιν απαίτησης αμερικανικών υπηρεσιών την οποία πρόθυμα εκτέλεσαν οι τουρκικές αρχές του αεροδρομίου» αναφέρει η «ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ – Οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά», σημειώνοντας:

«Ο Τάκης Πολίτης που είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιφανής ακαδημαικός και ακτιβιστής, και δεν αντιμετωπίζει κάποια κατηγορία στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού, έχει λευκό ποινικό μητρώο και ήταν καθ’οδόν για την Βενεζουέλα για επαγγελματικούς λόγους. Είχε όμως την κακή τύχη το αεροπλάνο με το οποίο θα ταξίδευε να περνάει δύο φορές από το Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέψουν την επιβίβαση μιας και κατά πως φαινεται ο Τάκης Πολίτης χαρακτηρίζεται ως ανεπιθύμητος.

»Το εν λόγω περιστατικό προκαλεί οργή, άλλα όχι έκπληξη. Το 2019 ο Τάκης Πολίτης, γνωστός για την κοινωνική και ακτιβιστική του δράση, βρήκε στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού (gps tracker). Σε δημόσια ανάρτηση του ζήτησε διευκρινίσεις και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας: “ότι πίσω από την παρακολούθησή μου βρίσκεται κρατική υπηρεσία, ήδη απηύθυνα σχετική επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κοινοποιώντας την τόσο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη και περιμένω μια επί της ουσίας απάντηση”.

»Τα ερωτήματα αυτά τότε έμειναν αναπάντητα. Κάνοντας fast-forward στο σήμερα, και μετά τις απανωτές περιπτώσεις παρακολουθήσεων, βλέπουμε ότι εκείνη η υπόθεση του Τάκη Πολίτη αποτέλεσε προάγγελο σημαντικών αποκαλύψεων.Οι 13.751 εντολές άρσης απορρήτου επικοινωνιών μόνο το 2021 δόθηκαν επικαλούμενες  λόγους «Εθνικής Ασφάλειας» και όχι χωρίς την συγκατάθεση ή και ενθάρρυνση ξένων υπηρεσιών.

»Είναι γνωστό ότι οι Ελληνικές αρχέςδεν λειτουργούν μόνες τους. Τα φακελώματά της κοινωνικής και πολιτικής δράσης των Ελλήνων πολιτών τα κάνουν ελληνικές υπηρεσίες οι οποίες καταγράφουν, άρα παρακολουθούν και φακελώνουν Έλληνες πολίτες, αξιολογούν και εν συνεχεία ενημερώνουν τους Αμερικανούς, οι οποίοι με βάση τις πληροφορίες που παίρνουν φτιάχνουν τη δική τους «μαύρη λίστα»  Στην περίπτωση του Τάκη Πολίτη, το αμερικάνικο αντιδημοκρατικό νομικό οπλοστάσιο για τη δήθεν αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σε άριστη συνεργασία με τις Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά, στόχο έχει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους δραστήριους πολίτες της πνευματικής και πολιτικής ζωής στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Η οργάνωση προσθέτει πως «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες εξηγήσεις, όχι μόνο για τον Τάκη Πολίτη, αλλά για ολόκληρο το σύστημα που κρύβεται πίσω από αυτή την περίπτωση. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελούν, ως γνωστόν, θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και προϋποθέσεις για την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων» ξεκαθαρίζοντας ότι «η κίνηση αυτή δεν στρέφεται απλά εναντίον του Τάκη Πολίτη, άλλα εναντίον όλου του κόσμου της Αριστεράς. Είναι μια καμπάνα που χτυπάει για όλους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Τάκη Πόλιτη και διεκδικούμε τα αυτονόητα για να μην ζούμε σε μία χώρα προτεκτοράτο:

  • Καμία παρακολούθηση πολιτών
  • Καμία κοινοποίηση προσωπικών στοιχείων πολίτη σε τρίτη χώρα.
  • Να πάρει άμεσα σαφή θέση η κυβέρνηση γι’ αυτό το απαράδεκτο γεγονός, να ζητήσουν εξηγήσεις και να διαμαρτυρηθούν επισήμως και δημόσια στις αμερικανικές αρχές.
  • Να εξηγήσουν στην κοινωνία ποιός μηχανισμός επιτρέπει σε ένα ξένο κράτος να απαγορεύει την ελεύθερη μετακίνηση ελλήνων πολιτών και με αυτό τον τρόπο να τους στοχοποιεί, και τι μέτρα θα ληφθούν εναντίον της»