«Οταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις σαν τη σημερινή του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας» δήλωσαν οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου. «Ένα μόλις χρόνο μετά την επιβολή της ποινής στους καταδικασθέντες – μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της σημερινής δικασίμου, θεώρησε, κατά πλειοψηφία, πως ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, παραβλέποντας ουσιαστικά την επικινδυνότητα των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκε», προσέθεσαν.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα υπενθύμισαν «ότι πρωτοδίκως ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών, από την οποία έχει εκτίσει μόλις 30 μήνες (18 μήνες προσωρινά κρατούμενος και ένα έτος μετά την έκδοση της απόφασης)», ενώ «άλλοι κρατούμενοι με άλλα εθνολογικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά ζητούν την χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, η ελληνική δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της, ακόμα και κατά παράβαση ενίοτε των προϋποθέσεων του νόμου».

Αναρωτιούνται ακόμα τι εννοούσε ο εισαγγελέας της έδρας ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών», σκεπτικό το οποίο υιοθετήθηκε και από το δικαστήριο. «Προφανώς, για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές», καταλήγουν.

Μιλώντας στο TPP και στην εκπομπή «Η Φάρμα των Ζώων» με τους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη, ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Κώστας Παπαδάκης χαρακτήρισε «προκλητική και απαράδεκτη» την απόφαση αποφυλάκισης του Γ. Πατέλη, προσθέτοντας μάλιστα ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς καν οι δικαστές να έχουν διαβάσει την απόφάση της Δίκης της Χ.Α., καθώς αυτή δεν έχει καθαρογραφεί, ενώ σημείωσε πως ο συγκεκριμένος χρυσαυγίτης είναι «μία βαθμίδα κάτω από τον Μιχαλολιάκο και την υπόλοιπη ηγεσία».

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής και εκπρόσωπος των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, καταγγέλλει τη δικαστική εξουσία που «έβγαλε από τη φυλακή (με θετική εισαγγελική πρόταση και απόφαση κατά πλειοψηφία) τον οργανωτή του χρυσαυγίτικου τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα»., κάνοντας λόγο για «μια δική τους δικαιοσύνη, μια άλλη δικαιοσύνη, τόσο μακρινή για τα δεδομένα του ποινικού μας συστήματος, για την ακρίβεια δύο δικαιοσύνες: δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο Καμπαγιάννης προσθέτει πως «ποτέ δεν είχαμε αυταπάτες: δεν υπάρχει πίσω από αυτή την υπόθεση μια ισχυρή φαμίλια που έχει χάσει τον άνθρωπό της – υπάρχει μια λαϊκή οικογένεια από το Κερατσίνι. Δεν υπάρχει η πρεσβεία μιας ισχυρής χώρας που να τρώει τον κόσμο με τα τηλέφωνά της – υπάρχει μόνο η φωνή του αντιφασιστικού κινήματος. Δεν υπάρχει το φόβητρο της αντιτρομοκρατικής και των εισαγγελέων της – υπάρχει μόνο το αίτημα για δικαιοσύνη που ανάγκασε το κράτος, αλλά ποτέ δεν το μετασχημάτισε». «Κανένας θεσμός της αστικής κοινωνίας, καμία εξουσία, δεν πρόκειται να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στη φασιστική απειλή» εξηγεί, παρά «μόνο η δράση ενός εξωθεσμικού, δημοκρατικού κινήματος αποτελεί ικανή συνθήκη για το τσάκισμα του φασισμού».

«Αυτό το κίνημα οργανώνουμε, με τη δική του πολιτική, τους δικούς του στόχους, τους δικούς του θεσμούς» καταλήγει, διευκρινίζοντας πως «ένα από τα καθήκοντα αυτού του κινήματος είναι και η παρέμβαση στο Εφετείο της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής που (μην ξεχνιόμαστε) θα αρχίσει τους επόμενους μήνες: για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που σφάγιασαν μετανάστες, μουσικούς, συνδικαλιστές και αντιφασίστες, θα επιστρέψουν στη φυλακή για να εκτίσουν το σύνολο της ανασταλείσας ποινής τους».

Η Καμπάνια «Δεν είναι αθώοι οι Ναζί στην φυλακή!»-Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά υπενθυμίζει με δελτίο τύπου πως ο «πρόκειται για εκείνον που αναφερόμενος σε μετανάστες έλεγε σε ομιλία του στα μέλη του ναζιστικού κόμματος “Ο, τι κινείται σφαζεται”», ο οποίος «είχε καταδικαστεί στις 7 Οκτώβρη ως μέρος της αποδεδειγμενης ιεραρχίας της ΧΑ σε 10 χρόνια ως μέλος της εγκληματικής οργανωσης αλλά και συνεργός στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

«Ο εισαγγελέας στο σκεπτικό του εκρινε ότι δεν είναι ικανός για νέα αδικήματα..1 χρόνο και κάποιες μέρες από την μέρα που καταδικαστηκε η ΧΑ, ένας ακόμα χρυσαυγιτης και μάλιστα αυτός που διηύθυνε το δολοφονικό τάγμα εφόδου της Νίκαιας, βρίσκεται πια εκτός φυλακής, έχοντας εκτίσει μόνο 2.5 από τα συνολικά 10 χρόνια της ποινής του», προσθέτει η ανακοίνωση της καμπάνιας. «Μερικές βδομάδες από την προσπάθεια τους να σηκώσουν κεφάλι σ την Σταυρούπολη και το Νέο Ηράκλειο, είμαστε εδώ για να θυμίζουμε ότι δεν τελειώσαμε», καταλήγει.

Το ΚΚΕ κάνει με τη σειρά του λόγο για «απαράδεκτη και εξοργιστική δικαστική απόφαση, η οποία προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής». Ακόμα υπογραμμίζει ότι κανένας εφησυχασμός απέναντι στη φασιστική δράση δεν επιτρέπεται, ενώ υποστηρίζει πως η σημερινή απόφαση «αντικειμενικά συνδυάζεται με το κλίμα προκλητικής ανοχής, που καλλιεργούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους και η κυβέρνηση, απέναντι στη νέα εγκληματική δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, την επίκληση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, που την αθωώνει».