*vouli*

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για την κατάργηση της ηλεκτρονικής υποχρέωσης καταγραφής των δημοσίων συμβάσεων, για μειώσεις μισθών, για χρήματα για τους εργολάβους μέσω τροποποιήσεων συμβάσεων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, για τη διαχείριση ή πώληση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την αυτόματη επιστροφή (clawback) νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης στο Δημόσιο, συμφωνίες που αφορούν τροποποιήσεις συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων, διατάξεις για το ΕΣΠΑ και άλλες διατάξεις.

Την Tετάρτη αναμένεται η έκθεση του κουαρτέτου και πιθανότατα την Πέμπτη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για την εκταμίευση της δόσης. 

Κόντρα για τον χρόνο

Σημειώνεται ότι με κόντρα για τον χρόνο της συνεδρίασης ξεκίνησε στην ολομέλεια, το πρωί της Τρίτης, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει» το δεκάωρο που επιβάλλει για τη συζήτηση ο Κανονισμός της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επεσήμανε ότι υπάρχει πίεση διότι η ψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να γίνει σήμερα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών είπε στην Επιτροπή ότι τα χρήματα δεν χάνονται αν δεν εκταμιευτούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απάντησε πως αν δεν εκταμιευτούν τα χρήματα έως την Παρασκευή, θα επιστρέψουν στον ESM και μετά για να δοθούν στην Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσουν πάλι τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ.

Σημειώνεται πως ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε ότι οι εργασίες της Βουλής θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε και το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα.

Εξηγήσεις για μη μνημονιακά προαπαιτούμενα

Τη Δευτέρα, η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από τους υπουργούς Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη για ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο και δεν αποτελούν μνημονιακά προαπαιτούμενα, όπως το ΕΣΠΑ, οι συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, αλλά και για το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Ο Γ. Σταθάκης απαντώντας, σημείωσε ότι «θα έρθουν σε άλλη χρονική στιγμή» και αφού ενημερωθούν αρμοδίως οι βουλευτές.

Κλείσιμο δεύτερων προαπαιτούμενων

Από την πλευρά του, ο Ευ. Τσακαλώτος αιτιολόγησε το κατεπείγον λέγοντας ότι αφορά το κλείσιμο των δεύτερων προαπαιτούμενων. «Δεν το χάνουμε, αλλά πρέπει να ξεκινήσει μια άλλη διαδικασία», είπε, σημειώνοντας ότι «η διαπραγμάτευση έγινε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε».

Η πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε από την πλευρά της ΝΔ με τον εισηγητή του κόμματος Κ. Χατζηδάκη να υπογραμμίζει ότι «μέχρι τώρα από τον Ιανουάριο είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα νομοσχέδια που δεν έχουν έρθει με την κατεπείγουσα διαδικασία», ενώ με δηκτικό πνεύμα σημείωσε: «Προφανώς είναι σύγχρονη και προοδευτική η πρακτική αυτή, όμως θα πρέπει να αναθεωρήσει η Βουλή τον Κανονισμό της και να κάνουμε την συζήτηση αυτή μόνον όταν συζητούνται τα νομοσχέδια με την κανονική διαδικασία…».

«Τραγέλαφος κάθε λίγο και λιγάκι»

Ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε αυτό τον τραγέλαφο», ενώ πρόσθεσε: «Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν είχαμε στο παρελθόν αυτό το φαινόμενο. Όμως το κακό έχει παραγίνει και αυτοί που σήμερα το προτείνουν μέχρι πρότινος ήταν “εισαγγελείς”».

Όσον αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» ότι «εμείς δεν θα ξεπλύνουμε την ανακολουθία και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ εστίασε την κριτική του στο ότι οι επιμέρους ρυθμίσεις που εισάγονται στο νομοσχέδιο δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις.

«Η διάταξη για την προσωπική επιτελική δομή σε κάθε υπουργό και αναπληρωτή υπουργό για το ΕΣΠΑ είναι μνημονιακή υποχρέωση; Οι δύο συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων που τις κλώσαγε επί ένα χρόνο ο κ. Σπίρτζης στο γραφείο του είναι κατεπείγουσες; Για ποιο λόγο είναι μνημονιακές και κατεπείγουσες; Αν είναι τότε ο υπουργός που τις είχε ένα χρόνο και δεν τις έφερε πρέπει να σκεφθεί το μέλλον του. Για ποιο λόγο παραμένει στην κυβέρνηση;», ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Υπουργός Οικονομικών και Κατεπείγοντος»

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε: «Καλωσορίζω τον “υπουργό Οικονομικών και Κατεπείγοντος” κ. Τσακαλώτο», είπε, σημειώνοντας ότι «το κατεπείγον απευθύνεται κυρίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να ψηφίσουν και η κυβέρνηση θέλει να είναι συνένοχοι».

«Δεν μπορείτε να νομοθετήσετε τίποτα. Επειδή καθυστερείτε έρχονται ως προαπαιτούμενα. Αυτά είναι τα νέα ήθη της πρώτης φοράς Αριστερά. Ο νέος λόγος και οι πράξεις της κατακαϋμένης πρώτης φοράς Αριστεράς», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «αερολογίες».

Για «θέατρο του παραλόγου» μίλησε ο βουλευτής του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης λέγοντας ότι κυβέρνηση έρχεται να ζητήσει από τους βουλευτές της «να ψηφίσουν αυτά που ήταν εναντίον, όπως κανένα δάνειο σε fund, συν ότι πρέπει να περάσουν στα μουλωχτά τα νέα ρουσφέτια και τις διευθετήσεις των υπουργών». «Αφού τα δεχθήκατε με το “ν” και με το “σ”, θα μπορούσατε να είχατε τελειώσει την διαπραγμάτευση νωρίτερα ή να σας τα στείλουν με mail και να μην μας ταλαιπωρείτε», κατέληξε.

«Στοιχειώδης συναίνεση»

Ο Γ. Σταθάκης απαντώντας, σημείωσε: «Τεκμαίρω ότι υπάρχει μια στοιχειώδης συναίνεση με το κατεπείγον για την συμφωνία και την εκταμίευση της δόσης. Οι ενστάσεις εγείρονται για συμπληρωματικά θέματα (ΕΣΠΑ, συμβάσεις αυτοκινητοδρόμων κλπ.)», ενώ για τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας για τα οποία διαβεβαίωσε ότι «θα έρθουν σε άλλη χρονική στιγμή».

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις περί ΕΣΠΑ είπε ότι αφορούν τις ανάγκες που δημιουργούνται κατά το μεταβατικό στάδιο που διανύουμε μέχρι ενάρξεως του νέου «πακέτου» κονδυλίων και για τις συμβάσεις παραχώρησης ότι αφορούν τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ως εκ τούτου «πρέπει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο μέχρι τέλους του χρόνου».

«Μακάρι να μπορούσαμε να το αποφύγουμε αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε», παραδέχθηκε πάντως σχετικά με το κατεπείγον. Δεν έλειψαν και τα φραστικά επεισόδια με τον κ. Τσακαλώτο να κατακεραυνώνει τον βουλευτή της ΝΔ Ι. Βρούτση που τον διέκοψε όταν μιλούσε, χαρακτηρίζοντάς τον «αγενή».

«Είστε απλά αγενής. Τελεία και παύλα», είπε ο υπουργός Οικονομικών στον κ. Βρούτση που ζητούσε «να πούμε την αλήθεια για τον ΑΔΜΗΕ». «Δεν βλέπω τον λόγο να με διακόπτει», είπε ο κ. Τσακαλώτος φανερά ενοχλημένος, ενώ ο προεδρεύων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας είπε στους βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούσαν: «Μην σηκώνετε τα χέρια σας συνέχεια, ταράζομαι…».

» Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο σχολιασμένο παράγραφο-παράγραφο