Την Τρίτη με ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένεται να πουν ανταποκριθούν θετικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή γνωστοποίησαν κατά την συζήτηση της Δευτέρας ότι θα καταψηφίσουν. Ωστόσο, από την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών αναμένονται διαρροές. 

 

Νομοτεχνική αλλαγή στη διάταξη για τα 15 έτη

 
Σε νομοτεχνική αλλαγή προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.
 
Με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.
 

Οπισθοδρόμηση της Νέας Δημοκρατίας

 
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία ανασκεύασε πλήρως την προηγούμενη θέση της, ανακοινώνοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, κατέθεσε τη δική της πρόταση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η πρόταση επιτρέπει τη διόρθωση φύλου μόνο σε άτομα 18 ετών και άνω και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη δικαστικής απόφασης και ιατρικής γνωμάτευσης. Επίσης απαγορεύει να γίνει δεύτερη διόρθωση φύλου από το ίδιο άτομο. «Έχουμε βασικές αντιρρήσεις στο σύνολο των προϋποθέσεων που τίθενται» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Με την πρόταση νόμου της ΝΔ, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.
 
Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από 2 αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 μήνες.
 
Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά από προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.
 
Επίσης, θα πρέπει να μην είναι έγγαμο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη και ότι προηγουμένως έχει λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της αίτησης του για διόρθωση.
 
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του γιατρού, ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Ακόμα προβλέπεται, ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου, θα πρέπει να παρακολουθεί τον αιτούντα γιατρός και να βεβαιώνει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διόρθωση.
 
Με ενημερωτικό σημείωμα η αξιωματική αντιπολίτευση εξήγησε τη θέση της για το νομοσχέδιο, αποδίδοντας τη διαφωνία της σε ενστάσεις περί προχειρότητας της κυβερνητικής πρότασης.
 

Αντιδράσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

 
Τις αντιδράσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχει προκαλέσει η απόφαση της ΝΔ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου και να καταθέσει τη δική της πρόταση. Η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών σημειώνει μεταξύ άλλων πως με την πρότασή της «η ΝΔ παίρνει τη θέση της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας».
 
«Η ΝΔ δια του κυρίου Παναγιωτόπουλου στην πραγματικότητα παίρνει την θέση της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας: Ψυχιατρική προϋπόθεση. Απορώ γιατί ζήτησε ο ίδιος και ο πρόεδρος της ΝΔ να μας συναντήσει. Μπορούσε να συναντήσει απλά την Επιτροπή αυτή ή ακόμη πιο απλά τον ίδιο τον Ιερώνυμο», σχολίασε η Μαρίνα Γαλανού.
 

«Αυτονόητο» και «πράξη γενναιότητας» για τον Τσίπρα

 
Με ισχυρή την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τη σωστή απόφαση και με επίθεση κατά της στάσης της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας ως «αυτονόητο» ό,τι επιχειρεί η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι το κοινοβούλιο «καλείται να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του». 
 
Εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη γενναιότητας, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, καθώς «έχουμε γίνει όλοι κοινωνοί των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες πλευρές, και που επιδιώκουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, εν ονόματι της παράδοσης, της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «καμιά παράδοση, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα».