Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου, αντιτίθεται στην πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας, να προτείνει την εργασία σε παιδιά ανήλικα που διαβιούν σε δομές φροντίδας. Σύμφωνα με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αυτό καταστρατηγεί το νόμο που προβλέπει την συγκατάθεση των γονέων, τονίζοντας πως τα παιδιά χρειάζονται φροντίδα, μόρφωση και ασφαλές περιβάλλον, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

«Ιδιαίτερα τα παιδιά που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, είναι περισσότερο ευάλωτα και ευαίσθητα για να εκτεθούν σε μια αγορά εργασίας που δεν τους είναι γνώριμη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, προτείνοντας παράλληλα να προστεθούν στη δημόσια εκπαίδευση ειδικά τμήματα που αφορούν στον Τουρισμό, «ώστε οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων να στελεχώσουν με σωστή εκπαίδευση δομές Τουρισμού».

«Πιστεύουμε ότι θα αναθεωρήσουν οι αρμόδιοι και θα επανατοποθετηθούν για το καλό και το μέλλον αυτών των παιδιών», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, με τον Σύνδεσμο να καλεί τους αρμόδιους φορείς να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό το φλέγον θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, να υπάρξει συνεργασία, ώστε να στηριχθούν τα παιδιά που έχουν ανάγκη, ώστε να βρουν μέχρι και απασχόληση.

Σχετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη ανάμεσα στην υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και στον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό ενώ η συνεργασία των δύο πλευρών, προσανατολίζεται σε τρία σημεία:

  • Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
  • Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, εξαίροντας το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, δήλωσε:

«Η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Από την αρχή, δουλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την προθυμία του για μια συνδυαστική δράση τέτοιου χαρακτήρα, συμβάλλει ώστε να φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στο στόχο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πράξη. Στην πορεία μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.), Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε σχετικά:

«Η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά είναι δομικά στοιχεία στο DNA του ελληνικού ξενοδοχείου. Το αποδείξαμε με την ενίσχυση του ΕΣΥ με 1 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την παροχή φιλοξενίας σε κακοποιημένες γυναίκες, με το νέο φορέα “HOTELS FOR” που δημιουργήσαμε και έχει αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και προωθώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Το επιβεβαιώνουμε και σήμερα με τη συνεργασία που δρομολογούμε με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δράσεις με άμεσα ωφελούμενες ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Στις δύσκολες στιγμές μετριέται η ευθύνη όλων μας. Το ελληνικό ξενοδοχείο, διαχρονικά, έχει κοινωνικό πρόσημο στη λειτουργία του, γεγονός που κάνει όλους τους ξενοδόχους να αισθανόμαστε περήφανοι».

«Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά»

«Εντύπωση μας προκάλεσε το χθεσινό δελτίο τύπου του υπουργείου εργασίας μετά τη συνάντηση της αρμόδιας υφυπουργού εργασίας κ. Μιχαηλίδου με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συνεργαστούν είναι και αυτό της απασχόλησης σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών μεγαλύτερα από 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων!», τονίζει, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Παράλληλα, διερωτάται: “Αλήθεια «τι θέλει να πει ο ποιητής»; Τι απασχόληση θα είναι αυτή; Με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό; Το κράτος επιτρέπει πλέον επίσημα την παιδική εργασία; Μήπως εννοεί κάποιου άλλου είδους απασχόληση; Αν δεν πρόκειται για εργασία γιατί αναφέρεται σε παιδιά πάνω των 16 ετών; Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως για να εργαστεί κάποιος ανήλικος χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα του! Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα; Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η Κυβέρνηση προάγει την παιδική εργασία και γι αυτό το λόγο ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ από την κ. Μιχαηλίδου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη! Τα παιδιά στα σχολεία μέχρι τα 18 τους έτη. Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πώς αν ισχύουν όλα αυτά η Ομοσπονδία μας θα κινηθεί και νομικά ώστε να μην ισχύσει κάτι τέτοιο!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ Π.Ο.Ξ και τον Σ.Ε.Τ.Ε να τοποθετηθούν .

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα!

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΝΤΖΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!», καταλήγει η ΠΟΕΕΤ.