Φοιτητικές οργανώσεις είχαν ήδη εξαγγείλει κινητοποίηση για τις 7 Σεπτεμβρίου, σχεδιάζοντας να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση του Μακρόν να διορίσει κυβέρνηση, προερχόμενη από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», της συμμαχίας αριστεράς και κεντροαριστεράς, που κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, μετά τον διορισμό του Μπαρνιέ, σχεδόν 120 συγκεντρώσεις και πορείες έχουν ήδη προγραμματιστεί για αυτή την Κυριακή. Σε τέσσερις ημέρες, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι υπέγραψαν την αναφορά στον ιστότοπο macron-destitution.fr για να υποστηρίξουν τη διαδικασία που ξεκίνησε από την «Ανυπότακτη Γαλλία», που συμμετέχει στο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο».
Η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Ανυπότακτης Γαλλίας», αποκάλεσε τον πρόεδρο «ιδιότροπο αυταρχικό» και τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει τη δημοκρατία. «Η επιλογή του Μακρόν για την πρωθυπουργία του Μπαρνιέ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη λαϊκή ψήφο», δήλωσε η Πανό, καλώντας το λαό να κινητοποιηθεί.
Οι εκπρόσωποι του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» έχουν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν στο κοινοβούλιο τον διορισμό του Μπαρνιέ, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι συνεργάζεται με τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό», ώστε να επιβάλει μια κυβέρνηση πιο ευνοϊκή προς τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του. Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του «Εθνικού Συναγερμού», έχει προτείνει ότι το κόμμα της θα μπορούσε να δώσει ψήφο ανοχής τον διορισμό του Μπαρνιέ. Η Λεπέν δήλωσε ότι «ο Μισέλ Μπαρνιέ φαίνεται να πληροί τουλάχιστον το πρώτο κριτήριο που ζητήσαμε, δηλαδή κάποιον που σέβεται τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις και είναι ικανός να απευθυνθεί στο Εθνικό Μέτωπο, που είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση».
«Ο γαλλικός λαός κινητοποιήθηκε για να αντιταχθεί στην ακροδεξιά», δήλωσε ο Μανουέλ Μπομπάρ, μέλος της «Ανυπότακτης Γαλλίας». «Αντί να σεβαστεί τη θέλησή τους» είπε ο Μπομπάρ, ο πρόεδρος ουσιαστικά διόρισε μια κυβέρνηση Μακρόν-Λεπέν «απορρίπτοντας τη δημοκρατία».
Ο διορισμός του Μπαρνιέ θεωρείται ότι θα συνεχίσει τις αντιλαϊκές πολιτικές του Μακρόν, που οδήγησαν σε διαμαρτυρίες ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την αύξηση του κόστους ζωής και τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο Μπαρνιέ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν οπισθοδρομικά μέτρα για τη μετανάστευση, ενώ έχει καταψηφίσει την εξασφάλιση της κρατικής χρηματοδότησης για ιατρική φροντίδα στις αμβλώσεις, όπως και την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας το 1981.